Mini-muffinki dyniowe z kawałkami czekolady

1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×

Jako że nadchodzi grudzień (i Święta! :-D) czas dyń i wszelkiego rodzaju potraw z nimi związanych chyli się ku końcowi. Coraz więcej przepisów będzie zimowo-świątecznych, przecież to świetna okazja na upieczenie czegoś pysznego i niebanalnego. :-)

Składniki (na około 16 sztuk, ale zależy od foremki, ja polecam małą):

- 2 jajka

- 250 g mąki

- 200 g jogurtu naturalnego/greckiego (z greckim są bardziej puszyste)

- 100 g cukru

- 75 ml oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250g dyni obranej i pozbawionej miąższu

- szczypta imbiru 

- 250 ml mleka

- czekolada mleczna

Do miski wbij jajka, dolej olej, dodaj jogurt i cukier, po czym miksuj je, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę na chwilę odstaw.

Obraną dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i gotuj 15 minut w 0.25l mleka. Ugotowaną dynię odsącz na bardzo gęstym sitku, następnie dodaj do niej imbir i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, po czym przesiej wszystkie składniki. Znów zacznij miksować masę z jajek, oleju, cukru i jogurtu, tym razem dodając powoli mąkę z proszkiem. Miksuj do uzyskania jednolitej masy, dodając dynię. Czekoladę pokrój na małe kosteczki i zmieszaj z masą.

Wstaw piekarnik na 170° C. Podczas nagrzewania się piekarnika nałóż do foremek ciasto. Piecz 25-30 minut. Babeczki mocno wyrastają, więc pamiętaj, żeby ustawić je w odstępach od siebie. Smacznego! :-)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×