RSS
 

Pierniki świąteczne z dojrzewającego ciasta

11 gru
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

maturing gingerbread christmas cookies-3

 

Z tego przepisu zasadniczo piecze się piernik, ale można  upiec też pierniczki na choinkę lub na prezent. Jedyną wadą jest to, że trzeba pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, które powinno dojrzewać 3-4 tygodni. Pierwszą porcję na próbę upiekłam po 2 tygodniach i były super. Mam nadzieję, że Wasze Święta będą pogodne i pełne wigilijnych wypieków :-).

 

Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 0,25kg masła
- 1,4 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebek przyprawy do piernika

 

  1. Miód, cukier i masło podgrzewaj na małym ogniu -prawie do wrzenia i odstaw do ostygnięcia.
  2. Dodawaj ciągle wyrabiając po kolei: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku(zimnym),sól i przyprawy do piernika.
  3. Ciasto starannie wyrób i uformuj w kulę, przełóż do kamionkowej miski(ja użyłam porcelitowej)i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie(u mnie była to lodówka ).
  4. Kiedy ciasto dojrzeje podziel je na porcje i cienko wałkuj.
  5. Foremką wycinaj dowolne kształty i kładź na blachach do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, mniejsze ok 10 min, większe -12min.
  7. Dowolnie ozdób.

 

Print Friendly
 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×