RSS
 

Świąteczny tort makowy z kremem czekoladowym i skórką pomarańczy

13 gru
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Poppy seed Christmas cake with chocolate cream-1

Przepis pochodzi z dodatku do Wyborczej, o którym pisałam wcześniej.  Zwiększyłam  tylko ilość kremu, ponieważ przekroiłam biszkopt makowy na 3 części (a nie jak w przepisie  - na 2 ) i odrobinę zabrakło. Nie podano też wielkości tortownicy, więc metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że idealna będzie 26cm. Polecam na zimowe dni, pomimo iż nie wszędzie biało i mroźno. Krem przygotuj, kiedy biszkopt będzie gotowy, bo czekolada błyskawicznie zagęszcza masę.

Więcej zdjęć: 
http://kawiarniaalicji.pl/swiateczny-tort-makowy-z-kremem-czekoladowym-i-skorka-pomaranczy/

Składniki (biszkopt):

- 5 jajek

- 150g cukru

- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

- 2 łyżki mielonych migdałów

- 120g mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczane

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 200g niebieskiego maku

  1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Dalej miksując dodawaj cukier puder partiami.
  3. Dodaj żółtka ,skórkę pomarańczową i mielone migdały.
  4. W osobnej misce połącz obie mąki, proszek do pieczenia, mak i delikatnie wymieszaj to z masą jajeczną.
  5. Wlej ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  6. Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180°C.
  7. Piecz około 45 minut.

Składniki (krem):

- 400 g śmietanki kremówki 36%

- 450 g białej czekolady

- 1 łyżka cukru pudru

Składniki (poncz):

- 1/2 szklanki wody

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżki rumu

Dodatkowo:

- konfitura z moreli

- perełki cukrowe do dekoracji

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. 2 łyżki czekolady wylej na gładki blat(np. szklana deseczka do krojenia) i rozsmaruj dość cienko, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
  3. Gdy czekolada zastygnie -zeskrob szerokim nożem pod kątem ok. 45 stopni dość grube wiórki do dekoracji tortu.
  4. Pozostałą część czekolady pozostaw do przestygnięcia, ale uważaj żeby powtórnie nie zastygła, bo ja musiałam ją jeszcze raz roztapiać.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i połącz ze schłodzoną czekoladą.
  6. Wystudzony placek makowy przekrój na 3 blaty.
  7. Dolną nasącz wodą zmieszaną z cukrem pudrem i rumem, posmaruj konfiturą i 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem biszkoptu i powtórz czynności.
  8. Tort  na zewnątrz posmaruj resztą konfitury i na niej rozsmaruj pozostały krem.
  9. Udekoruj go wiórkami z czekolady i perełkami cukrowymi.
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie, torty

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×