RSS
 

Francuski tort dacquoise

24 sty
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ostatnio parę przepisów pozwoliłam sobie pożyczyć od Pani Doroty z Moich Wypieków. :-) Tym razem wykorzystałam jej przepis na przepyszny krem do tortu dacquoise, który upiekłam na Dzień Babci i Dziadka. :-) Wszystkim niezwykle smakował, nadaje się na wszystkie okazje, ale i… bez okazji :-D.

Składniki (beza)

- 5 białek

- 300g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- pół łyżeczki soku z cytryny

- 8 pokrojonych drobno daktyli

 

Białka ubij na bardzo sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając powoli dodawaj cukier puder. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wsyp daktyle i delikatnie wymieszaj. Wyłóż blachę do pieczenia ciasteczek, pergaminem i narysuj na nim dwa kółka o średnicy około 20 cm. Na kółka wyłóż białko z cukrem. W jednym z krążków zrób lekkie zagłębieni na krem, a drugi wygładź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C, piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140*C i piecz jeszcze przez 80 – 110 minut.

Składniki(krem)

- 250 g serka mascarpone

- 300 ml śmietany kremówki 36%

- 1 łyżka cukru pudru

- 150 g masy kajmakowej

- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych

- 10 daktyli, posiekanych

Mascarpone wymieszaj z masą kajmakową aż uzyskasz jednolita masę. Kremówkę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Delikatnie zmieszaj z orzechami, daktylami i serkiem z kajmakiem.

Dodatkowo:

- cukier puder do ozdobienia

- kakao do ozdobienie

- daktyle i orzechy do dekoracji

Połóż na paterze blat bezowy z wgłębieniem. Nałóż do środka krem. Przykryj go drugim blatem bezowym. Przyprósz cukrem pudrem połączonym z odrobina kakao, przyklej bakalie na wierzchu, używając odrobiny masy kajmakowej. Smacznego! :-)

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii bezy i ciasta bezowe

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×