RSS
 

Zdrowe ciasteczka orkiszowe z miodem i żurawiną

28 sty
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Niedawno dodawałam wiele przepisów, po których wasza waga zapewne nieźle wzrosła ;-) Ale nie martwcie się, bo tym razem prezentuję Wam niezwykle dietetyczny przepis na orkiszowo-żurawinowo-miodowe ciasteczka. Jak możecie łatwo przeliczyć, jedno ciasteczko zawiera mniej niż 1 gram cukru, bo słodzenie miodem jest o wiele zdrowsze :-). Robi się je bardzo szybko, a do herbaty smakują wyśmienicie.

Składniki (ok. 25 ciasteczek):

-125g masła

-20g brązowego cukru

- 50g miodu

-1jajko

-1 łyżeczka aromatu waniliowego

-140gmąki orkiszowej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100g płatków orkiszowych

-50 g pestek słonecznika

-100g suszonej żurawiny

Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem i cukrem. Następnie dodaj aromat waniliowy i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i słonecznik, wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma (do suchych ciasto będzie się kleić)formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec spłaszcz kulki mokrym szerokim nożem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut, aż lekko się zazłocą. Po wyjęciu  z piekarnika przełóż je z pergaminem na kratkę do wystygnięcia. Smacznego! :-)

Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasteczka

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×