RSS
 

Wielkanocno-wiosenny tort marcepanowy z rumem i wiśniami

09 kwi
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

spring marzipan layer cake with rum and cherries-2 - Kopia

Zbliżają się Święta, więc to świetny czas aby coś upiec. Tort ten pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej i nosi nazwę tortu wiedeńskiego, jednak mój przepis jest troszkę zmodyfikowany. Myślę, że jest to idealny przepis na tegoroczne Święta, chociaż można go wykorzystać na każdą okazję.

spring marzipan layer cake with rum and cherries-1 - Kopia

Składniki (biszkopt jajeczny)

- szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 8 jajek

- szklanka cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Białka ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając dodaj cukier.
  2. Wymieszaj z żółtkami, mąkami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wlej do tortownicy o średnicy 28 cm.
  4. Piecz 50 minut w 180°C.

Składniki (dekoracja + przełożenie)

- 200g masy marcepanowej

- 3 łyżki cukru pudru

- 3  łyżki rumu

- dżem wiśniowy

- dżem brzoskwiniowy

- migdały

  1. Marcepan rozwałkuj cienko na blacie podsypanym cukrem pudrem.
  2.  Wytnij z niego koło o średnicy tortu.
  3. Resztę marcepanu zmieszaj z 3 łyżkami cukru pudru i rumem.
  4. Ucieraj aż powstanie gęsta, ale lejąca się masa.
  5. Upieczony biszkopt przekrój na 3 wąskie blaty i połóż pierwszy na paterze.
  6. Nasącz go lekko sokiem pomarańczowym, rozsmaruj na nim dżem wiśniowy.
  7. Połowę marcepanowej lejącej masy rozsmaruj na dżemie wiśniowym na pierwszym krążku, nakryj go kolejnym krążkiem i postąp z nim dokładnie tak jak z pierwszym.
  8.  Połóż ostatni krążek i posmaruj go po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.
  9. Także boki tortu pokryj tymże dżemem i obsyp obficie migdałami.
  10. Na wierzch tortu połóż marcepanowe koło.
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii torty, Wielkanoc

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×