Beza z czekoladowym kremem i truskawkami

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Świetny pomysł na deser, znika momentalnie ze stołu. Polecam na wiosenne, coraz cieplejsze i dłuższe dni. Czekoladowa masa idealnie komponuje się z truskawkami, które jeszcze ładnie kontrastują. :-)

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1.0-9/10308375_290572804439503_308458016814364009_n.jpg

Składniki na 2 bezy:

- 5 białek

- 300g cukru pudru

- pół łyżeczki soku z cytryny

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

Narysuj dwa okręgi (większy – 20cm, mniejszy – 15cm) na papierze do pieczenia położonym na blasze. Rozgrzej piekarnik do 175-180°C. Ubij białka ze szczyptą soli na bardzo sztywna pianę. Gotowa będzie, kiedy przechylisz miskę do góry dnem i piana nie wypadnie. Następnie, ciągle miksując, dodawaj bardzo powoli cukier puder, aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Masę podziel i wyłóż na narysowane wcześniej okręgi, tak, aby obie części nie dotykały się i były w sporym oddaleniu (beza trochę rośnie w czasie pieczenia). W środku każdego koła zrób spore wgłębienie, ponieważ później będziesz nakładać do środka krem z jagodami.

Wstaw bezy do piekarnika, po 5 minutach, kiedy białko trochę się zetnie, zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 80-85 minut, aż beza lekko popęka i przyrumieni się od środka. Jeżeli spód wyda ci się lekko wilgotny, włącz  grzanie tylko od dołu piekarnika i poczekaj około 5-10 minut. Aby wystudzić ciasto, przez jakiś czas trzymaj je w stygnącym piekarniku, aby nie opadło. Później możesz wyjąć je i np. wystawić na dwór, ale gotowe będzie dopiero, gdy zrobi się całkowicie zimne.

Składniki (krem)

- 250g mascarpone

- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody

- 2 jajka

- 100g czekolady

- 50g cukru pudru

Ubij białka na sztywno po czym dodawaj powoli cukier. Żółtka ubij z żelatyną i dokładnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i mascarpone. Dodaj białko i dokładnie połącz.

Gotowe blaty bezowe przełóż masą i ozdób truskawkami. Smacznego! :-)

 

Print Friendly
21 comments on “Beza z czekoladowym kremem i truskawkami
  1. Doskonały torcik. Zrobiłem natychmiast, jako że miałem w domu mascarpone. Nie miałem truskawek, ale to szczegół, gdzyć torcik jest zdecydowanie lepszy niż przereklamowany bezowy od słynnego Sowy z Bydgoszczy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×