RSS
 

Beza z czekoladowym kremem i truskawkami

11 maj
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Świetny pomysł na deser, znika momentalnie ze stołu. Polecam na wiosenne, coraz cieplejsze i dłuższe dni. Czekoladowa masa idealnie komponuje się z truskawkami, które jeszcze ładnie kontrastują. :-)

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1.0-9/10308375_290572804439503_308458016814364009_n.jpg

Składniki na 2 bezy:

- 5 białek

- 300g cukru pudru

- pół łyżeczki soku z cytryny

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

Narysuj dwa okręgi (większy – 20cm, mniejszy – 15cm) na papierze do pieczenia położonym na blasze. Rozgrzej piekarnik do 175-180°C. Ubij białka ze szczyptą soli na bardzo sztywna pianę. Gotowa będzie, kiedy przechylisz miskę do góry dnem i piana nie wypadnie. Następnie, ciągle miksując, dodawaj bardzo powoli cukier puder, aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Masę podziel i wyłóż na narysowane wcześniej okręgi, tak, aby obie części nie dotykały się i były w sporym oddaleniu (beza trochę rośnie w czasie pieczenia). W środku każdego koła zrób spore wgłębienie, ponieważ później będziesz nakładać do środka krem z jagodami.

Wstaw bezy do piekarnika, po 5 minutach, kiedy białko trochę się zetnie, zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 80-85 minut, aż beza lekko popęka i przyrumieni się od środka. Jeżeli spód wyda ci się lekko wilgotny, włącz  grzanie tylko od dołu piekarnika i poczekaj około 5-10 minut. Aby wystudzić ciasto, przez jakiś czas trzymaj je w stygnącym piekarniku, aby nie opadło. Później możesz wyjąć je i np. wystawić na dwór, ale gotowe będzie dopiero, gdy zrobi się całkowicie zimne.

Składniki (krem)

- 250g mascarpone

- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody

- 2 jajka

- 100g czekolady

- 50g cukru pudru

Ubij białka na sztywno po czym dodawaj powoli cukier. Żółtka ubij z żelatyną i dokładnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i mascarpone. Dodaj białko i dokładnie połącz.

Gotowe blaty bezowe przełóż masą i ozdób truskawkami. Smacznego! :-)

 

Print Friendly
 
Komentarze (21)

Napisane przez w kategorii bezy i ciasta bezowe

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    17 maja 2014 o 07:48

    szkoda, że za bezą nie przepadam;/ jest dla mnie za słodka, a robiłam różne podejścia. A tak mi się podobają na zdjęciach ciacha z nią :)

    Pozdrawiam
    Anulla
    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com

     
  2. ~Młoda mama gotuje...

    16 maja 2014 o 23:08

    Ależ moje ślinianki intensywnie pracują ;)

     
  3. ~bunia

    16 maja 2014 o 18:47

    Fajna propozycja do popołudniowej kawki :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  4. ~suzana

    16 maja 2014 o 15:34

    przepięknie się prezentuje ;jak z cukierni ;) na pewno niebo w gębie !!polecam ciasto delicja z galaretką i bakaliami…zapraszam na bloga .pozdrawiam.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/moja-delicja.html

     
  5. ~Justyna

    16 maja 2014 o 15:22

    uwielbiam bezy

     
  6. ~G.

    16 maja 2014 o 13:53

    deser wygląda obłędnie!

     
  7. ~Zbigniew

    16 maja 2014 o 12:35

    Doskonały torcik. Zrobiłem natychmiast, jako że miałem w domu mascarpone. Nie miałem truskawek, ale to szczegół, gdzyć torcik jest zdecydowanie lepszy niż przereklamowany bezowy od słynnego Sowy z Bydgoszczy!

     
    • Alicja

      17 maja 2014 o 11:44

      Bardzo mi miło słyszeć takie słowa. :-)

       
  8. ~UlubionePrzepisyBarbary

    16 maja 2014 o 11:40

    Uwielbiam beze i desery z jej udziałem;-), do tego pyszne owoce. Polecam ten deser, bo jest naprawdę smaczny:-)
    A dla zabieganych proponuję nieco uproszczoną wersje tego deseru, smakuje również rewelacyjne:-) i pozdrawiam
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/05/deser-bezowy-w-bitej-smietanie-z-owocami.html

     
  9. ~tss

    16 maja 2014 o 11:07

    Bezy byłyby wspaniałe gdyby mogło być w nich mniej cukru, powiedzmy 1/5 – http://www.stachurska.eu/?p=9074 . Chyba że „wyskok” raz w roku :)

     
    • Alicja

      17 maja 2014 o 11:43

      hahaha :-) Prawda!

       
  10. ~Ania

    16 maja 2014 o 11:06

    uwielbiam bezy, bede robiła przez weekend. Dzięki za inspirację. W ramach rewanżu mój pomysł na śniadanie do łóżka :)
    http://www.ineedthis.pl/2014/05/10/sniadanie-do-lozka-na-slodko-budyn-z-kaszy-jaglanej/

     
  11. ~Na zdrowie

    16 maja 2014 o 10:03

    Słodycz bezów czasami mnie zatyka.
    Ale tak podane…
    No dobrze. Poświęcę się i zjem kilka(naście). :)

     
  12. ~przepismamy

    16 maja 2014 o 09:51

     
  13. ~henia

    16 maja 2014 o 08:58

    pyszne! zobacz też moje DOMOWE BEZY

     
  14. ~Kopalnia Smaku

    16 maja 2014 o 08:30

    Pięknie się prezentuje Twój deser, w moim domu deserem, który znika w mgnieniu oka jest tarta francuska z jabłkami: http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/54-100043-francuska_tarta_z_jablkami.html

     
  15. ~Kuchnia Biegacza

    16 maja 2014 o 08:14

    Ostatnio zaczęłam przekonywać się do bezy. A połączenie czekolady i truskawek uwielbiam. Więc to musi być pyszne! Zapraszam też do siebie na szybki deser pomarańczowo-czekoladowy, a jak będą truskawki z powodzeniem można je użyć zamiast pomarańczy http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/04/04/czekoladowo-pomaranczony-deserek/

     
  16. ~mkr

    16 maja 2014 o 08:11

    Pyszności,
    zapraszam na bezowy deser z mascarone i owocami – tu z borówkami
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/bezowy-deser-z-borowkami-i-mascarpone.html

    pozdraiwam

     
  17. ~Obzarciuch

    16 maja 2014 o 08:06

    beza wygląda fantastycznie! musze zrobić według Twojego przepisu, dzięki!
    zapraszam na panią walewską z bezą
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pani-walewska.html

    pozdrawiam!

     
  18. ~Obżarciuch

    13 maja 2014 o 19:54

    mmm… beza jest wysmienita, aż ślinka cieknie:) polecam też moje ciasto z bezą

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pani-walewska.html

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×