Mini-bezy z kremem maślanym i owocami lata

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1208 - Kopia

Bezy są wspaniałe. Zachwycają swoją lekkością i delikatnością. Coraz częściej podaje się je w małych formach takich jak mini-bezy lub makaroniki. Tym razem postanowiłam podać je z tym dość ciężkim kremem, jednak muszę przyznać, że nie jest on mdły, a niezwykłą słodycz całego wypieku przełamują kwaśne owoce, które komponują się z nim także kolorystycznie. Podczas pieczenia mój pierwszy zamysł był taki, żeby nałożyć dużo większa ilość kremu na bezowy spód i obkleić każde ciastko małymi bezikowymi słupkami, jednak miałam za mało kremu, a w takiej ilości ciastko mogło by się wydawać przyciężkawe, więc po prostu zrobiłam małe ciasteczka bezowe. Myślę, że było to lepszy pomysł. A tymczasem zbliża się już koniec wakacji i nadchodzi rok ciężkiej pracy i będzie niestety coraz mniej czasu na pieczenie, ale postaram się wrzucać przepisy jak najczęściej.

DSC_1218 - Kopia

Składniki (beza):

- 3 białka

- 180 g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

  1. Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę.
  2. Ciągle ubijając dodawaj cukier puder i miksuj aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany.
  3. Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ubij.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyrysuj pięć niewielkich kół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Z pozostałej masy bezowej możesz uformować „mini-beziki” na wolnych skrawkach papieru do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 40 minut.
  7. Dobrze wypieczone bezy (ale nie przypalone! Podczas pieczenia sprawdzaj co jakiś czas czy się nie przepiekają) odstaw do wystygnięcia na kratce.

Składniki (krem maślany):

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 100 g masła

  1. Jaja ubij z cukrem pudrem.
  2. Dodaj miękkie masło i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.
  3. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i ozdób bezy, nakładając krem warstwowo.
  4. Udekoruj bezy owocami.
  5. *Możesz posklejać mini-beziki kremem i podać jako osobny deser.
Print Friendly
15 comments on “Mini-bezy z kremem maślanym i owocami lata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×