RSS
 

Mini-bezy z kremem maślanym i owocami lata

14 sie
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1208 - Kopia

Bezy są wspaniałe. Zachwycają swoją lekkością i delikatnością. Coraz częściej podaje się je w małych formach takich jak mini-bezy lub makaroniki. Tym razem postanowiłam podać je z tym dość ciężkim kremem, jednak muszę przyznać, że nie jest on mdły, a niezwykłą słodycz całego wypieku przełamują kwaśne owoce, które komponują się z nim także kolorystycznie. Podczas pieczenia mój pierwszy zamysł był taki, żeby nałożyć dużo większa ilość kremu na bezowy spód i obkleić każde ciastko małymi bezikowymi słupkami, jednak miałam za mało kremu, a w takiej ilości ciastko mogło by się wydawać przyciężkawe, więc po prostu zrobiłam małe ciasteczka bezowe. Myślę, że było to lepszy pomysł. A tymczasem zbliża się już koniec wakacji i nadchodzi rok ciężkiej pracy i będzie niestety coraz mniej czasu na pieczenie, ale postaram się wrzucać przepisy jak najczęściej.

DSC_1218 - Kopia

Składniki (beza):

- 3 białka

- 180 g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

  1. Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę.
  2. Ciągle ubijając dodawaj cukier puder i miksuj aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany.
  3. Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ubij.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyrysuj pięć niewielkich kół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Z pozostałej masy bezowej możesz uformować „mini-beziki” na wolnych skrawkach papieru do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 40 minut.
  7. Dobrze wypieczone bezy (ale nie przypalone! Podczas pieczenia sprawdzaj co jakiś czas czy się nie przepiekają) odstaw do wystygnięcia na kratce.

Składniki (krem maślany):

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 100 g masła

  1. Jaja ubij z cukrem pudrem.
  2. Dodaj miękkie masło i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.
  3. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i ozdób bezy, nakładając krem warstwowo.
  4. Udekoruj bezy owocami.
  5. *Możesz posklejać mini-beziki kremem i podać jako osobny deser.
Print Friendly
 
Komentarze (15)

Napisane przez w kategorii bezy i ciasta bezowe

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Chojnik

    21 sierpnia 2014 o 10:22

    Bezy wyglądają tak apetycznie, że dzisiaj na pewno skorzystam z Twojego przepisu. :)

     
  2. ~Kuchnia i Podróże

    20 sierpnia 2014 o 22:11

    Wspaniałe do kawusi :-)
    A ja zapraszam na Tort Makowo-Orzechowy
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/08/tort-makowo-orzechowy.html

     
  3. ~Gość

    20 sierpnia 2014 o 21:20

    Świetna sprawa, pozdrawiam.
    Polecam też tort bezowy
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-bezowy

     
  4. ~Ale Meksyk!

    20 sierpnia 2014 o 17:20

    Dokładnie tak. Polecamy też w naszym wydaniu :) Też zawsze wychodzą http://www.alemeksyk.eu/porady/item/446-jak-prosto-zrobic-bezy.html

     
  5. ~bułka z chlebem

    20 sierpnia 2014 o 17:15

    Pysznie wyglądają zwłaszcza ze świeżymi owocami. Do siebie zapraszam na pyszne ciasto z owocami :)
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-z-jablkami/

     
  6. ~Ania M.

    20 sierpnia 2014 o 16:38

    Ja zazwyczaj piekę bezy w 110 C przez godzinę, jest wtedy śnieżniobiała. Te są chrupiące w środku?

     
    • Alicja

      20 sierpnia 2014 o 21:00

      Mają chrupiącą „skórkę” a w środku są suche i delikatne, czyli takie jakie najbardziej lubię :)

       
  7. ~UlubionePrzepisyBarbary

    20 sierpnia 2014 o 16:18

    Jestem fanką bezów, smakowitości. Zapraszam na smaczny deser z udziałem bez i owoców właśnie:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/05/deser-bezowy-w-bitej-smietanie-z-owocami.html
    Pozdrawiam

     
  8. ~przepismamy

    20 sierpnia 2014 o 16:16

    Pyszna propozycja, dziękuję.
    Zapraszam tez na moje bezy z serkiem i granatem:
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/bezy-z-serkiem-i-granatem.html

     
  9. Iwona

    15 sierpnia 2014 o 19:45

    Zrobię na pewno!! Pysznie wyglądają :)

     
    • ~Stanisław

      20 sierpnia 2014 o 10:47

      Żona ucieszy się, gdy jej pokażę ten doskonały przepis, a ja będę szczęśliwy mogąc się raczyć (zapewne) cudownym smakiem i zapachem przyrządzonych bez :)

       
  10. ~Obżarciuch

    14 sierpnia 2014 o 22:35

    bezy wyszły Ci bardzo apetycznie :) aż mi slinka cieknie jak na nie patrzę :) ja zapraszam Cię na kruche ciasto z malinami i pianka budyniową :)

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/kruche-ciasto-z-malinami-i-pianka.html

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×