RSS
 

Mini tarty bezglutenowe z kremem stracciatella i borówkami

30 sie
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1389

Tartaletki bezglutenowe to świetny pomysł na deser, szczególnie jeżeli nie tolerujesz glutenu. Ja na szczęście nie mam tego problemu, chociaż uważam że jest niezdrowy i nie jem zbyt wiele produktów, które go zawierają. Jednak w chyba każdej rodzinie są osoby, którym jeść go nie wolno w żadnym wypadku, więc takie tartaletki idealnie się dla nich nadają. Do tego krem stracciatella zawiera czekoladę gorzką, która też nie ma nawet śladowych ilości glutenu (u nas w Polsce z tych popularniejszych to Goplana). Niestety mąka kukurydziana ma swoje wady, np. po upieczeniu ciastka i ciasta są niesamowicie kruche i rozpadają się w dłoniach, także trzeba je szybko zjadać ;-), ale nie martwcie się, bo krem pięknie skleja ciastka i po schłodzeniu ich w lodówce nie powinny się rozpaść. Oczywiście jest to mój kolejny przepis z ulubionymi borówkami amerykańskimi, które są według mnie hitem tego lata. Zeszłego i przyszłego pewnie też. Cóż, nie oszukujmy się, uwielbiam borówki amerykańskie! :-D

DSC_1366

Składniki (4 tartaletki o średnicy 12 cm):

- 250 g mąki kukurydzianej bezglutenowej

- 50 g cukru pudru

- żółtko

- 150 g masła

- łyżka wody

  1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na jednolitą, plastyczna masę.
  2. Uformuj z masy cztery równe kulki i wstaw do lodówki na około 15 minut.
  3. Wyklej masą formy do tartaletek, podziurkuj widelcem i włóż na wierzch papier do pieczenia, obciążony ziarnami/ceramicznymi kulkami.
  4. Piecz przez 10 minut w 180°C, wyjmij papier i kulki i piecz jeszcze przez 5-10 minut.

 

Składniki (krem):

- 2 śmietanki kremówki 36%

- 100 g gorzkiej czekolady

- borówki amerykańskie do dekoracji

  1. Ubij kremówkę na bardzo sztywno, dodaj cukier.
  2. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą.
  3. Rozdziel krem równo do każdej tartaletki i posyp dowolna ilością borówek.
  4. Przed podaniem włóż na jakiś czas do lodówki. Możesz tez posypać tartaletki cukrem pudrem dla lepszego efektu wizualnego.
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii tarty i tartaletki

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Beata

    18 stycznia 2015 o 13:40

    Ja całe szczęście gluten toleruje. Zastanawiałam się kiedyś nad rezygnacją z niego, ale niestety chyba finansowo jest to na razie nie do osiągnięcia, bezglutenowe produkty niestety swoje kosztują. Tarteletki zapisuję bo za tydzień organizuję przyjecie, a że koleżanka bezglutenowiec to będą jak znalazł :)

     
  2. ~kulinarna148

    30 sierpnia 2014 o 17:47

    Świetne te tartaletki tak uroczo wyglądają.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×