RSS
 

Angielski jeżynowiec z kremem mascarpone

06 wrz
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1590

Jeżyny są obecnie wszędzie. Już nie tylko widuję je na straganach, ale mnóstwo rośnie w pobliżu mojego domu, więc postanowiłam wykorzystać okazję, pozbierać ich trochę i upiec parę ciast. Mam już gotowy przepis do wrzucenia na bloga za jakiś czas, a będzie to prosta tarta z krem i jeżynami, jednak świetnie wyglądająca. Sam przepis jest moją wersją pewnego angielskiego ciasta, pochodzącego z Kornwalii, z ta różnicą, że w tamtym regionie używa się specjalnego kremu o wysokiej zawartości tłuszczu i dużej gęstości. Robi się go przelewając mleko w kadziach aż do ostudzenia i zgęstnienia, jednak ja postanowiłam wykorzystać ogólnodostępny i znany wszystkim serek mascarpone o cudownej lekkiej konsystencji, który nadaje się nie tylko do deserów, ale także do zup czy makaronów. Podczas pieczenia tego ciasta możecie zauważyć, że nie wyrasta tak bardzo jak nasz polski biszkopt i delikatnie pęka na wierzchu, co dodaje mu niewątpliwie nieco uroku.

DSC_1593

Składniki (ciasto w tortownicy 22 cm):

- 300 g mąki pszennej

- 150 g masła

- 100 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 ml mleka

- 1 jajko

  1. Mąkę z proszkiem utrzyj palcami w misce z zimnym masłem pokrojonym na kostki.
  2. Dodaj i utrzyj cukier z „kruszonką”.
  3. Wlej do miski mleko i jaja i zagniataj aż do otrzymania miękkiego, klejącego się do palców ciasta.
  4. Włóż do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut aż do „suchego patyczka” w 180°C.
  5. Ostudź lekko i wyjmij z tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

 

Składniki (nadzienie ciasta):

- 500 g jeżyn

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

  1. Ostudzone ciasto przekrój na dwa płaty.
  2. Mascarpone ubij, dodaj cukier i dokładnie zmiksuj.
  3. Wyłóż mascarpone na spód i rozprowadź dokładnie.
  4. Jeżyny zmieszaj z cukrem i wyłóż na mascarpone.
  5. Przykryj jeżyny drugim blatem i ewentualnie posyp cukrem pudrem.

 

Print Friendly
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Ewa

    27 września 2014 o 20:00

    Super apetyczne ciacho ,wygląda kusząco z jeżynami
    Niebo dla podniebienia
    Pozdrawiam

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×