Tarta bezowo-porzeczkowa

1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×

DSC_1661

Tarta porzeczkowo-bezowa jest całkiem nowym przepisem, z pewnością niezwykle oryginalnym, ze względu na niespotykany smak. Cóż jest w niej takiego niespotykanego? Otóż to, ciasto nie jest zbyt słodkie, można wyczuć więcej kwaśnego posmaku porzeczek niż słodyczy bezy. Można powiedzieć, że te letnie owoce, których czas dobiega końca, przełamują smak słodkiej bezy, do którego wszyscy jesteśmy już przyzwyczajeni, także można nazwać ten deser nowością. Porzeczki oczywiście nie są kupione czy tez sprowadzane zza oceanu, ale dostałam je od sąsiadów z ogródka, także jest smacznie, ekologicznie i krajowo :-). Do tego kiedy porzeczki miesza się z bezą nadają jej świetny, różowy kolor, który utrzymuje się nawet po upieczeniu i wygląda jakbyś dodał barwnika do ciasta, co oczywiście nie jest w tym przypadku konieczne. Aby ciasto było jeszcze słodsze, polecam posmarować wierzch bezy dżemem porzeczkowym, tuż przed podaniem.

DSC_1662

Składniki (ciasto kruche w formie 30 cm)

- 300 g mąki pszennej

- 200 g masła

- 2 żółtka

- 100 g cukru pudru

  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka, po czym zagnieć.
  3. Ciasto włóż do lodówki na 15 minut.
  4. Wyjmij ciasto i rozwałkuj.
  5. Ceramiczną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wyklej formę ciastem, nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i obciąż kulkami np. ceramicznymi, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  7. Wyjmij papier i kulki, po czym piecz jeszcze przez 15 minut.

Składniki (bezowo-porzeczkowy środek)

- 2 białka

- 120 g cukru pudru

- 400 g czerwonych porzeczek

  1. Białka ubij ze szczypta soli na bardzo sztywna pianę.
  2. Ciągle ubijając dodaj cukier puder i ubijaj aż uzyskasz sztywną, błyszczącą masę.
  3. Wymieszaj porzeczki z bezą (mogą puścić sok, wtedy zabarwią masę na ładny różowy kolor)
  4. Wylej bezową masę na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  5. Po dziesięciu minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze przez 30 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed ozdobieniem porzeczkami i pokrojeniem.
Print Friendly
,
19 comments on “Tarta bezowo-porzeczkowa
  1. Smak na pewno jest obłędny bo inaczej nie da się opisać połączenia kwaskowatych porzeczek i słodkiej bezy! U mnie takich ekologicznych to w zamrażalniku pod dostatkiem! Z chęcią im nowe „zastosowane” znajdę :) Dżemik też się jeszcze znajdzie, więc jutro działam :) Dzięki za ten przepis, pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×