RSS
 

Tartaletki z kremem czekoladowym na bazie kremówki

05 paź
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1263

Te tartaletki są niesamowicie czekoladowe. Po pierwsze, ciasto jest z dodatkiem sporej ilości kakao. Po drugie, mus jest zupełnie czekoladowy. Po trzecie, glazura także jest niewątpliwie przyrządzona z czekolady. I po czwarte, przecież nie ma lepszego sposobu na przyozdobienie ich jak użycie czekolady, kostek czekolady, czekolady płynnej, albo wiórków czekoladowych. Prawda? :-) Bardzo słodkie tartaletki powstały jakiś czas temu, kiedy otrzymałam kobiałkę pysznych malin, którymi, jak sami widzicie, ozdobiłam deser. Uwielbiam połączenie malin i czekolady, chociaż chyba nie tak bardzo jak truskawki w czekoladzie. Sam mus czekoladowy nie był łatwy do zrobienia, ponieważ myślałam, że uda mi się bez żelatyny, ale niestety nie chciał zastygnąć, więc troszkę dodałam. Wy możecie spróbować wersji bez żelatyny, ale tylko jeżeli bardzo ubijecie kremówkę, najlepiej z dodatkiem fixa.

DSC_1292

Składniki (ciasto na 4 tartaletki o średnicy 12 cm)

- 250 g mąki

- 60 g cukru

- 4 łyżki kakao

- 125 g masła

- żółtko

- łyżka wody

  1. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Wyklej ciastem formy do tartaletek, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi lub grochem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut.
  4. Wyjmij papier i kulki i piecz jeszcze przez 5 minut.

 

Składniki (mus czekoladowy)

- 250 g śmietanki kremówki 36%

- 250 g czekolady mlecznej

- łyżka miodu

- 3 łyżeczki żelatyny

- 2 jaja

  1. Ubij kremówkę na sztywno.
  2. Dodaj do kremówki roztopioną czekoladę.
  3. Dodaj 2 jaja i zmiksuj na gładka masę.
  4. W  50 ml wody rozpuść 3 łyżeczki żelatyny i zmiksuj z kremem czekoladowym.
  5. Wylej mus na ostudzone tartaletki i pozostaw do zastygnięcia.

 

Składniki (glazura czekoladowa)

- 2 łyżki kremówki

- 50 g gorzkiej czekolady

- łyżka wody

- łyżka miodu

  1. Wszystkie składniki umieść w rondlu i rozpuść, mieszając aż powstanie gładka masa.
  2. Polej tartaletki glazurą i ozdób według uznania.
Print Friendly
 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~winoiser.com

    4 listopada 2014 o 11:03

    coś dla łasuchów, pyszne

     
  2. ~Moc z natury

    4 listopada 2014 o 09:24

    Bardzo ładnie wyszło. Świetnie przygotowane.

     
  3. ~aga

    26 października 2014 o 10:26

    witam, a co z salmonellą skoro surowe jajka?

     
    • Alicja

      26 października 2014 o 13:57

      Proszę sparzyć jajka wrzątkiem, chociaż przebadane jajka z farmy nie powinny być zakażone.

       
  4. ~Jakub

    9 października 2014 o 15:53

    Trafiłem na Twojego bloga zupełnym przypadkiem. NATYCHMIAST biegnę kupic foremki do tartaletek. i czekoladę, bardzo dużo czekolady, najlepiej w każdym kolorze i wersji (wiadomo, jak szaleć, to szaleć!). Wyglądają wprost przepysznie, tak, że oprzeć się nie można. Żaden łasuch nie będzie takim deserem rozczarowany.

     
  5. ~Magda

    9 października 2014 o 11:46

    O ja… Jak tu teraz w pracy wysiedzieć i wycierać cieknącą z ust ślinę?! Dawno takich pyszności nie widziałam i chyba wiem co na weekend będzie serwowane u nas :) Oby moje cudo wyglądało tak jak na tych zdjęciach hyhy ;) Tylko większe porcje będę musiała porobić, o moje głodomory to pochłoną w try miga.Pozdrawiam!

     
  6. ~magdalena

    9 października 2014 o 11:45

    Świetny przepis, jakiś czas temu zrobiłam coś podobnego, również uwielbiam połączony smak czekolady z jakimiś owocami, najlepiej z truskawkami, lub właśnie malinami :) A ten Twoj wyglada naprawde smakowicie, chyba niedlugo i na moim stole zagosci taki wlasnie deser :) Dzięki za wpis i czekam na kolejne, pozdrawiam, Magdalena :)

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×