Jabłka w karmelu polane czekoladą

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1293

No i nareszcie są! Jabłka w karmelu. Osobiście uważam, że jest to coś niesamowitego. Są przepyszne i wyglądają oszałamiająco.

Jabłka co prawda nie są najpiękniejsze, jak z marketu, ale wyhodowane przez Babcię i Dziadka, czyli zdrowe i ekologiczne, nawet jeżeli nie wyglądają perfekcyjnie.

Jest to też świetny pomysł na deser nawet w zwykłe dni, pozbawione upiornego klimatu. To już ostatni przepis przed Halloween, także bawcie się dobrze, dużo jedzcie, imprezujcie i świętujcie. Strasznego! :-*

DSC_1291

Składniki: (4 jabłka)

- 4 grube, drewniane patyczki

- 4 jabłka

- 250 g mleka skondensowanego

- 80 g cukru trzcinowego

- 100 g mlecznej czekolady

 

  1. Umyj jabłka i nadziej na patyki.
  2. Mleko skondensowane wlej do garnka z cukrem i powoli podgrzewaj, ciągle mieszając aby go nie przypalić.
  3. Kiedy karmel zrobi się gęsty i złoto-brązowy, zdejmij garnek z palnika i chwilkę ostudź.
  4. Każde jabłko na patyku zamaczaj w karmelu i dokładnie obtaczaj, po czym stawiaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kiedy karmel na powierzchni zastygnie, rozpuść czekoladę i polej nią jabłka, następnie udekoruj dowolnymi ozdobami.
  6. * Możesz skorzystać z przepisu na skrzydełka nietoperza, aby dodać jabłkom bardziej Halloweenowego klimatu.
Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×