Lody zapiekane pod bezową pianką z bakaliami i sosem czekoladowo-truskawkowym

1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×

DSC_1628

Z tego względu, że nadchodzą coraz to zimniejsze dni, postanowiłam przygotować coś zupełnie innego niż dotychczas i bardzo specjalnego.

Te lody zapiekane wyglądają niesamowicie i nadają się na najwykwintniejsze przyjęcia w nadchodzącym sezonie. Większość z was z pewnością zajada się lodami kiedy temperatura wynosi więcej niż 25°C, jednak ten deser jest tak naprawdę na gorąco, więc polecam go na każdą porę i okazję.

Kiedy przyrządzacie deser, pamiętajcie, że należy wszystko robić płynnie i bardzo sprawnie, gdyż lody topnieją w oczach ;-). Mimo wszelkich trudności, jakie, nie ukrywam, z pewnością napotkacie w trakcie robienia tego deseru, mogę was zapewnić, że zadziwicie gości i będą zachwyceni.

A ja już przygotowuje listę przepisów do wypróbowania na święta, chociaż wiele z nich może pochodzić z zeszłego roku. Mimo tego, tamte ponownie umieszczę na blogu, z możliwymi udoskonaleniami i zupełnie nowymi, dużo lepszymi zdjęciami.

DSC_1636

Składniki (4 niewielkie bezy):

- 1 litr lodów

- 3 białka jaj

- 180 g cukru pudru

- szczypta soli

-  100 g płatków kukurydzianych

- 100 g czekolady mlecznej

- 200 g dżemu truskawkowego/malinowego

- mieszanka pokruszonych orzechów

 

  1. Lody podziel na cztery części i uformuj z nich cztery kule, które następnie obtocz w płatkach kukurydzianych i na talerzykach wstaw do zamrażarki na noc.
  2. Następnego dnia, lub po paru godzinach, kiedy lody nadal będą w zamrażalce przygotuj bezę na wierzch:
  3. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodaj cukier puder i ubijaj przez jakiś czas, aż beza będzie bardzo sztywna.
  4. Nagrzej piekarnik do 220°C. Czekoladę i dżem truskawkowy rozpuść w osobnych miseczkach, możesz przygotować sobie mieszankę orzechów do posypania.
  5. Wyjmij lody z zamrażalnika i dokładnie obłóż każdą kulę bezą, po czym od razu wstawiaj do piekarnika, aby lody się nie zaczęły topić. Pamiętaj, że beza musi dotykać talerzyka, aby stworzyła warstwę izolacyjną, a lody nie zaczęły się topić w piekarniku.
  6. Piecz lody przez 7 minut, po czym kiedy zacznie brązowieć na wierzchu, wyjmij szybko z piekarnika i postaw na większym talerzu, polej czekoladą i dżemem, a następnie posyp orzechami.
  7. Podawaj od razu, bo się roztopią!
Print Friendly
,
10 comments on “Lody zapiekane pod bezową pianką z bakaliami i sosem czekoladowo-truskawkowym
  1. Lody i piekarnik, przecież to jest niemożliwe :D
    A te lody w środku, jakie są po wyjęciu z pieca? Nadal zimne, czy lekko rozpuszczone?
    Ciekawe ile taka bomba ma kalorii :P Czy można pozwolić sobie na jedną czy na dwie :)?
    Porcelanowych to chyba bym nie ryzykował używać, taki szok termiczny może im raczej zaszkodzić :)

    • Możliwe, możliwe. Lody są zimne w środku, bo płatki dobrze izolują. Szczerze powiedziawszy, to jedna porcja ma około 800 kcal, czyli sporo. :) Ale wiadomo, czasami można sobie pozwolić na takie przyjemności. Jeżeli chodzi o talerzyki, to moje są grube, ceramiczne więc nic im się nie stało. Pozdrawiam

  2. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Powiedz mi tylko czy talerzyki nie pękną przy tak gwałtownej zmianie temperatury?
    (z zamrażalnika do nagrzanego piekarnika)

    • Ja użyłam glinianych, ceramicznych i dość grubych talerzy, także nie wiem jak by się zachowały delikatne porcelanowe lub te szklane. Gliniane z pewnością nie pękną. :-)

  3. świetne. Na pewno wykorzystam. Wiele lat temu jadłam coś podobnego . w hotelu Hiltona w Abidżanie ..Było to cos w rodzaju gorącej rolady biszkoptowej z lodami w środku .
    Dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×