RSS
 

Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami i różowym cukrem

03 gru
2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×

DSC_1199

Zbliżają się już grudniowe mrozy i opady śniegu, więc aby się rozgrzać w długie, zimowe wieczory polecam brownie ze śliwkami i gorącą kawę do picia oraz ciekawą książkę.

Zima już się zbliża, czas przygotowywać się do świąt, planować przepisy, kupować prezenty, cieszyć się świąteczną atmosferą. :-)

To brownie upiekłam kiedy można było samemu nazbierać śliwek, teraz niestety trzeba skorzystać z tych kupnych, ale myślę, że dobrym pomysłem jest też wykorzystanie suszonych śliwek, które nadadzą ciastu wyrazisty smak.

Już wkrótce ruszam z dodawanie przepisów świątecznych, także spodziewajcie się czegoś już niedługo.

DSC_1192

 Składniki (ciasto w formie 25×35 cm):

- 100 g gorzkiej czekolady

- 150 g mąki pszennej

- 300 g śliwek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jaja

- 100 g masła

Składniki (polewa czekoladowa)

- 100 g czekolady gorzkiej

- 100 g czekolady mlecznej

- 3 łyżki śmietany kremówki 36%

 

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksuj z jajami, rozpuszczona czekoladą i rozpuszczonym masłem.
  2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
  3. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 15 minut.
  4. Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyłóż równomiernie na powierzchni podpieczonego ciasta.
  5. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut aż do „suchego patyczka”.
  6. Wyjmij i wystudź brownie.
  7. Czekoladę rozpuść z kremówką i polej wystudzone brownie.
  8. Kiedy polewa stwardnieje, pokrój brownie na kwadratowe części i podawaj zawinięte w serwetki.
Print Friendly
 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii ciasta czekoladowe, ciasta z owocami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karol

    11 lutego 2015 o 21:06

    Pięknie i niesłychanie smakowicie wyglądają te brownie. I śliwki też uruchamiają moje ślinianki… Aż mam ochotę je zjeść. Mam chyba gdzieś zamrożoną paczuszkę ze śliwkami… Może upiekę? Suszonych nie używam, bo nie lubię. W ogóle suszone owoce mi nie leżą. Dlatego zamrażam sobie po troszeczku smaków lata

     
  2. ~Asia

    5 grudnia 2014 o 11:19

    Wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. :)
    Piękne zdjęcia.
    Czekam na przepisy świąteczne ;)

     
  3. ~dobre-rady-pomoc

    5 grudnia 2014 o 08:34

    Ciacho musi być smaczne, prezentuje się wyśmienicie, muszę wypróbować przepis.
    Zapraszam Cię na moje ciasto kokosowe na krakersach bez pieczenia:
    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html

     
  4. ~Gość

    5 grudnia 2014 o 08:28

    Świetnie wygląda, pozdrawiam.
    Polecam też proste ciasteczka
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasteczka-czekoladowe

     
  5. ~Rondel

    5 grudnia 2014 o 08:07

    może podrzucić chodź odrobinkę tego ciasta?? :)
    serdecznie zapraszamy do nas po inne przepisy na brownie
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=brownie+przepisy

     
  6. ~Obżarciuch

    5 grudnia 2014 o 07:12

    góra ciasta najbardziej mi się podoba :)
    a ze śliwką na święta polecam mój schabik
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/schab-faszerowany-suszonymi-sliwkami.html

    pozdrawiam!

     
 

2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×