RSS
 

Makowy tort świateczny przekładany czekoladą

29 gru
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

DSC_1417

Pomimo iż Święta można uznać już za zakończone, to postanowiłam wrzucić przepis na ten tort, ot tak, aby pożegnać rok 2014.

Idealnie nadaje się na prezent z okazji świąt, ale także urodzin, imienin itp. itd.

Wystarczy zmienić trochę dekorację z masy cukrowej i tort będzie idealny na każdą okazję, szczególnie, że wszyscy uwielbiają czekoladę, a tej w tym cieśnie akurat nie brakuje ;-).

Połączenie karmelowej i zwykłej czekolady nadaje temu makowemu tortowi niepowtarzalny smak, a okazji nadchodzącego Sylwestra i Nowego Roku życzę Wam spełnienia wszystkich dotychczasowych postanowień noworocznych. Oby w tym roku nam wszystkim się udało. :-)

DSC_1416

Składniki na biszkopt makowy:

-5 jajek

-150g cukru

-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

-2 łyżki mielonych migdałów

-120g mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżka proszku do pieczenia

-200g niebieskiego maku(jak najciemniejszego)

-masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Poncz:

-1/2 szklanki wody

-2 łyżki cukru

-3 łyżki rumu

  1. Ubij białka na sztywno, ciągle ubijając dodawaj cukier aż powstanie sztywna piana.
  2. Wmiksuj żółtka, mak, mąki z proszkiem, migdały i skórkę pomarańczową.
  3. Wylej masę do jednej blachy 26 cm, lub jednej 22 cm i drugiej 14 cm, aby następnie utworzyć  piętrowy tort.
  4. Piecz przez 45 minut w 180°C. Ostudź i przetnij każdy blat na dwie części.

Krem z białej czekolady:
- 375g kremówki 36%
- 400g białej karmelowej czekolady

  1. Kremówkę ubij na sztywno.
  2. Rozpuszczoną czekoladę ubij razem z kremówką.

Krem z ciemnej czekolady:

- 100g czekolady mlecznej

-200 g masła

- 2 jajka

- 50 g cukru

  1. Masło ubij na puszystą masę.
  2. Zmiksuj jajka i cukier z masłem
  3. Czekoladę rozpuść i zmiksuj z masą.

Dodatkowo
- 1 słoik konfitury malinowej
- masa cukrowa do ozdobienia całości

  1. Każdy blat nasącz ponczem i przesmaruj konfiturą.
  2. Przełóż blaty masami czekoladowymi, a obie części tortu dokładnie obsmaruj czekoladową masą.
  3. Cały tort obłóż i udekoruj masą cukrową według uznania.
Print Friendly
 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie, torty

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    11 lutego 2015 o 17:19

    Tort świetny, wykończenie również, ale te kwiatki które wykonane w najgorszy możliwy sposób psują cały efekt. Robi Pani naprawdę Ładne rzeczy, ale skoro używa już gotowych dekoracji, to proszę dobierać je z większą starannością. Jest naprawdę tylko kilka firm w Polsce, które robią ładne dekoracje na tort.

     
  2. ~Artur

    11 lutego 2015 o 16:39

    Jaka piękna świąteczna dekoracja na tym torcie! Ja zawsze mam z tym problem. Dekoracje z masy cukrowej czy też lukru są moją piętą Achillesową. Zawsze, gdy chcę pokryć ciasto okazuje się, że masy jest za mało, że jest położona źle, krzywo, że nie pasuje, że konsystencja jest zła. Eh, tyle razy już próbowałem…

     
    • Alicja

      11 lutego 2015 o 22:49

      mnie też często nie wychodzi, dlatego próbuję aż się uda ;)

       
  3. ~Michał

    30 grudnia 2014 o 23:59

    Ale arcydzieło!
    Tak patrzę po zdjęciach i widzę bombki, czyżbyś robiła go teraz, w okresie świątecznym ;)?
    Chętnie bym przyrządził takie ciacho. A czy można „iść na łatwiznę” i dodać masy makowej (której suma summarum od świąt zostało) ;)?
    Polegnę tylko w jednym – dekoracji. Tutaj chylę czoła do samej ziemi :)

     
    • Alicja

      31 grudnia 2014 o 14:19

      Tak, zrobiłam go w Wigilię. Miło mi słyszeć, że się podoba. :-) Myślę, że można dodać masy makowej (200g) zamiast zwykłego maku. Może nawet wyszłoby lepsze? Spróbuję w przyszłe święta ;-) Pozdrawiam

       
      • ~Paweł

        22 stycznia 2015 o 11:27

        Świetnie ten tort wygląda. Jakby mi nikt nie powiedział to bym pomyślał, że to taki sztuczny tort tylko tak dla wystawy. Jeśli tak wygląda to aż nie chcę się pytać jak smakuje. Spróbuję siostrzenicy taki zrobić na urodziny dzięki za takie wzrokowe doznania.

         
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×