RSS
 

Babeczki bakaliowe

08 sty
1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×

cupcakestropical-9

Jedna z zimowych propozycji, idealnie nadaje się na nadchodzące w niektórych częściach kraju (dopiero!) chłodne wieczory.

Śnieg co prawda nie chce padać, a jeżeli już, to od razu topnieje. W takim przypadku, ozdobiłam babeczki śnieżynkami z masy cukrowej. Te przynajmniej się nie stopią! ;-)

W przypadku masy cukrowej, to oczywiście możecie użyć jej ile chcecie i w jakich kolorach zamarzycie. Polecam ją do robienia wszelkich trwałych dekoracji, gdyż nie roztapia się w lodówce tak jak marcepan, który z kolei jest o wiele smaczniejszy.

Jako, że jest to mój pierwszy przepis w nowym roku, życzę wam wszystkiego dobrego, więcej blogowania, pieczenia i jedzenia!

cupcakestropical-6

Składniki:

- 200 g jogurtu typu greckiego

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 50 ml oleju

- 250 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g bakalii

- 10 ml brandy

  1. Jogurt zmiksuj z jajkami, cukrem i olejem.
  2. Miksując dodaj mąkę z proszkiem.
  3. Bakalie zmieszaj z brandy i trzymaj w lodówce przez całą noc, aby dobrze nasiąkły.
  4. Zmieszaj bakalie z ciastem.
  5. Wyłóż ciasto do foremek na muffinki.
  6. Piecz przez 30 minut w 180°C.
Print Friendly
 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii babeczki i muffinki

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Krzysztof

    11 stycznia 2015 o 18:22

    Witam
    Na początek chciałbym złożyć życzenia szczęśliwego nowego roku. Wracając do tematu babeczki na prawde wyglądają fantastycznie a smakują na pewno wyśmienicie. Bardzo pięknie są przyozdobione. Interesują mnie najbardziej gwiazdki na nich czy to jest normalne ciasto z barwnikiem czy jakimś innym sposobem robione? Pozdrawiam

     
    • Alicja

      11 stycznia 2015 o 21:23

      Gwiazdki są wycięte z rozwałkowanej masy cukrowej, ale można tez użyć kolorowej masy marcepanowej. Również życzę szczęśliwego nowego roku i pozdrawiam :-)

       
  2. ~Mirella

    9 stycznia 2015 o 10:22

    Smakowicie te babeczki wyglądają!
    Po raz pierwszy widzę, żeby w cieście był jogurt, trochę mnie to zaskoczyło.Czy dobrze podejrzewam, dzięki temu babeczki są bardziej wilgotne? ;) Ty chyba ich nie dodawałaś – chciałabym dodać też orzechy włoskie do nich, czy je też zamaczać w alkoholu? Pozdrawiam cieplutko :)

     
    • Alicja

      11 stycznia 2015 o 21:26

      Jogurt sprawia, że babeczki są bardziej puszyste i wilgotne (bez zakalca). :-) Z kolei orzechy można oczywiście dodać, a zamoczenie ich przedtem w alkoholu doda ciastu przyjemnego procentowego aromatu. ;-) Pozdrawiam

       
 

1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×