RSS
 

Tort czekoladowa truskawka

12 lut
7 Flares Facebook 0 Pin It Share 7 7 Flares ×

chocolate-strawberry layer cake-9

Na te Walentynki przygotowałam coś specjalnego. Jest to tortowa truskawka, z niespodzianką w środku. Tą niespodzianką, jak sami widzicie, są truskawki w mlecznej czekoladzie, ukrywające się pod warstwą marcepanu.

 

Marcepanem dekorowałam ciasto tego samego dnia, kiedy je podawałam, ponieważ ten rodzaj masy ma to do siebie, że jeżeli nie dodamy do niego żadnych polepszaczy (a ja tego nigdy nie robię!) to może rozpłynąć się w lodówce, albo kilka minut po podaniu ciasta, psując cały efekt.

 

Niestety dopiero kiedy skończyłam wycinać środki dużych serc zauważyłam, że ostatnie warto by zostawić niewycięte, ponieważ wtedy marcepan nie zapadałby się jak baldachim nad truskawkami w środku. Jednak było już za późno. Musiałam działać dalej. ;-) Można oczywiście użyć też masy cukrowej (jest sztywniejsza i bardziej plastyczna), której wtedy akurat mi zabrakło.

Jednocześnie zauważyłam, że na mojego bloga wchodzi coraz więcej mężczyzn, co może wydawać się dla niektórych zaskakujące. Myślę, że panowie powinni przełamywać stereotypy, także zapraszam Was do upieczenia tego tortu dla swoich wybranek oraz na odwrót. Walentynki to idealna okazja, aby spędzić wspólnie czas, np. gotując obiad dla dwojga albo piekąc tort z tejże okazji. :-*

chocolate-strawberry layer cake-7

Składniki (3 duże tortownice ciasta w kształcie serca):

- 12 jaj

- 300 g cukru pudru

- 210 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 6 łyżeczek proszku do pieczenia

- 6 łyżek kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Rozdziel masę na 3 części i wlej do 3 osobnych tortownic w kształcie serc wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Każde serce piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem czy nie należy dodać trochę czasu i pilnuj aby się nie przypaliły!
  7. Serca wyjmij, wystudź i przekrój każde na dwa blaty.
  8. W środku każdego z serc wytnij małe serduszko niewielką formą (możesz też zrobić okrągły otwór).

 

Składniki (krem karmelowy):

- 400 g czekolady białej karmelowej

- 250 g serka mascarpone

- 400 g śmietanki kremówki 36%

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Śmietankę zmiksuj na sztywno.
  3. Do śmietanki dodaj czekoladę i mascarpone, po czym delikatnie wymieszaj.
  4. Odstaw na jakiś czas do lodówki.

Składniki (dekoracja i wykończenie):

- 5-10 truskawek (świeżych)

- 100 g mlecznej czekolady

- słoik dżemu truskawkowego

- szklanka wody

- 200 g zielonego marcepanu

- 400 g czerwonego marcepanu

- srebrne cukrowe kulki

  1. Czekoladę rozpuść i zanurz w niej każdą truskawkę. Odłóż na talerzyk, aby czekolada stwardniała.
  2. Każdy z blatów nasącz odrobiną wody.
  3. Kładź blaty kolejno jeden na drugim i przesmaruj je dżemem i przełóż kremem.
  4. Posmaruj kremem ciasto dookoła, aby marcepan/masa cukrowa dobrze się przykleiła.
  5. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem na wierzchu stwardniał.
  6. Włóż truskawki do środka otworu, rozwałkuj czerwoną masę i pokryj całe ciasto.
  7. Użyj zielonej masy, aby zrobić listki truskawki, a srebrne kulki przyklej do czerwonego marcepanu jako „pestki”.
Print Friendly
 
Komentarze (22)

Napisane przez w kategorii torty

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    18 marca 2015 o 13:17

    Zgadzam się z agattekh, taki tort bez wątpienia jest prawdziwym arcydziełem. No i z pewnością jest pyszny. Trudno, żeby nie był pyszny skoro jest czekoladowy z dodatkiem truskawek. To jest przecież najlepsze połączenie słodkości, o jakim zdarzyło mi się kiedykolwiek słyszeć :) Uwielbiam czekoladowe ciasta z owocami, truskawkami zwłaszcza.

     
  2. ~agattekh

    12 marca 2015 o 10:21

    Taki tort to prawdziwe arcydzieło :-)

     
  3. ~suzana

    15 lutego 2015 o 19:12

    PIĘKNY TORCIK !SOCZYŚCIE I ELEGANCKO WYGLĄDA… MMMNIAMM…
    ZAPRASZAM NA ”CIASTO CUSZIMA Z TRUSKAWKAMI”
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

     
  4. ~Jaja przepiórcze

    14 lutego 2015 o 18:35

    Bardzo śliczne. Polecam zamiast zwykłych jajek przepiórcze http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/

     
  5. ~EwaK

    14 lutego 2015 o 18:27

    A skąd wziąć zielony i czerwony marcepan ?

     
    • Alicja

      15 lutego 2015 o 12:17

      kupiłam w Niemczech, ale myślę że z powodzeniem można zabarwić zwykły barwnikami spożywczymi.

       
  6. ~Buster

    14 lutego 2015 o 17:42

    Powiedziałbym, że to jest walentynkowe arcydzieło :)

    http://www.buster.pw/zrob-sobie-corn-dogi/

     
  7. MarcelQ

    14 lutego 2015 o 15:07

    Piękny to mało powiedziane. Dzieło sztuki, no aż szkoda kroić i jeść! :D

     
  8. ~Kinga

    14 lutego 2015 o 14:07

    Kochana!!!
    Uduszę za ten przepis :) Uduszę bo narobiłaś mi ogromnej ochoty na taki piękny torcik i to w dodatku z truskawkami! A ja niestety nie mam piekarnika (póki co) i nie mogę takiego wyczarować (choć nawet nie wiem czy bym potrafiła). :( No pozostanie mi chyba tylko spacer w kierunku cukierni by ukoić „wewnętrzny głód słodyczy” :)

     
  9. Brzęczyszczykiewicz

    14 lutego 2015 o 12:12

    A miałem się odchudzać a ten przepis wcale mi w tym nie pomoże :D
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl/

     
  10. ~JustTrendy

    14 lutego 2015 o 12:04

    Ten torcik swym wyglądem może zakasować każde ciasto!
    Nasza walentynkowa afrodyzująca czekolada też jest hitem :)
    http://justtrendy.blog.pl/2015/02/06/czekolada-z-granatem-i-pistacjami-afrodyzujacy-i-zdrowy-walentynkowy-deser/

    Pozdrawiamy

     
  11. ~bogof

    14 lutego 2015 o 10:08

    Pysznie wygląda ten torcik, polecam też mój walentynkowy deser http://www.przepis-kulinarny.pl/walentynkowy-deser-id1731.html

     
  12. ~bułka z chlebem

    14 lutego 2015 o 09:39

    Cudowny tort, spróbuj też mojego ciasta ananasowego na delikatnym biszkopcie
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-ananasowe-z-wiorkami-kokosowymi

     
  13. ~mkr

    14 lutego 2015 o 09:29

    Świetny pomysł, zapraszam na orzechowy tort bez mąki
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html

     
  14. ~Gość

    14 lutego 2015 o 09:09

    Świetnie wygląda, pozdrawiam. Polecam też tort cappuccino
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-cappuccino

     
  15. ~Ania

    14 lutego 2015 o 09:05

    Pysznie wygląda, muszę zrobić a ja polecam domowy wyrób serów: camembert, parmezan, Gouda i innevlub domowy cydr i miód pitny http://blog.winoiser.com

     
  16. ~Obżarciuch

    14 lutego 2015 o 08:36

    bardzo fajny prezent na walentynki :) a do tego jaki słodki :) ja zrobiłam kruche ciasteczka serduszka
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/02/kruche-serduszka.html

     
  17. ~przepismamy

    14 lutego 2015 o 08:34

     
  18. ~Masz

    13 lutego 2015 o 15:11

    Wygląda smakowicie :)

     
    • ~ania

      14 lutego 2015 o 12:37

      Pysznie wygląda, muszę zrobić, a ja polecam domowy wyrób serów: camembert, parmezan, Gouda i inne lub domowy cydr i miód pitny http://blog.winoiser.com

       
 

7 Flares Facebook 0 Pin It Share 7 7 Flares ×