Tort czekoladowa truskawka

7 Flares Facebook 0 Pin It Share 7 7 Flares ×

chocolate-strawberry layer cake-9

Na te Walentynki przygotowałam coś specjalnego. Jest to tortowa truskawka, z niespodzianką w środku. Tą niespodzianką, jak sami widzicie, są truskawki w mlecznej czekoladzie, ukrywające się pod warstwą marcepanu.

 

Marcepanem dekorowałam ciasto tego samego dnia, kiedy je podawałam, ponieważ ten rodzaj masy ma to do siebie, że jeżeli nie dodamy do niego żadnych polepszaczy (a ja tego nigdy nie robię!) to może rozpłynąć się w lodówce, albo kilka minut po podaniu ciasta, psując cały efekt.

 

Niestety dopiero kiedy skończyłam wycinać środki dużych serc zauważyłam, że ostatnie warto by zostawić niewycięte, ponieważ wtedy marcepan nie zapadałby się jak baldachim nad truskawkami w środku. Jednak było już za późno. Musiałam działać dalej. ;-) Można oczywiście użyć też masy cukrowej (jest sztywniejsza i bardziej plastyczna), której wtedy akurat mi zabrakło.

Jednocześnie zauważyłam, że na mojego bloga wchodzi coraz więcej mężczyzn, co może wydawać się dla niektórych zaskakujące. Myślę, że panowie powinni przełamywać stereotypy, także zapraszam Was do upieczenia tego tortu dla swoich wybranek oraz na odwrót. Walentynki to idealna okazja, aby spędzić wspólnie czas, np. gotując obiad dla dwojga albo piekąc tort z tejże okazji. :-*

chocolate-strawberry layer cake-7

Składniki (3 duże tortownice ciasta w kształcie serca):

- 12 jaj

- 300 g cukru pudru

- 210 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 6 łyżeczek proszku do pieczenia

- 6 łyżek kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Rozdziel masę na 3 części i wlej do 3 osobnych tortownic w kształcie serc wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Każde serce piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem czy nie należy dodać trochę czasu i pilnuj aby się nie przypaliły!
  7. Serca wyjmij, wystudź i przekrój każde na dwa blaty.
  8. W środku każdego z serc wytnij małe serduszko niewielką formą (możesz też zrobić okrągły otwór).

 

Składniki (krem karmelowy):

- 400 g czekolady białej karmelowej

- 250 g serka mascarpone

- 400 g śmietanki kremówki 36%

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Śmietankę zmiksuj na sztywno.
  3. Do śmietanki dodaj czekoladę i mascarpone, po czym delikatnie wymieszaj.
  4. Odstaw na jakiś czas do lodówki.

Składniki (dekoracja i wykończenie):

- 5-10 truskawek (świeżych)

- 100 g mlecznej czekolady

- słoik dżemu truskawkowego

- szklanka wody

- 200 g zielonego marcepanu

- 400 g czerwonego marcepanu

- srebrne cukrowe kulki

  1. Czekoladę rozpuść i zanurz w niej każdą truskawkę. Odłóż na talerzyk, aby czekolada stwardniała.
  2. Każdy z blatów nasącz odrobiną wody.
  3. Kładź blaty kolejno jeden na drugim i przesmaruj je dżemem i przełóż kremem.
  4. Posmaruj kremem ciasto dookoła, aby marcepan/masa cukrowa dobrze się przykleiła.
  5. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem na wierzchu stwardniał.
  6. Włóż truskawki do środka otworu, rozwałkuj czerwoną masę i pokryj całe ciasto.
  7. Użyj zielonej masy, aby zrobić listki truskawki, a srebrne kulki przyklej do czerwonego marcepanu jako „pestki”.
Print Friendly
22 comments on “Tort czekoladowa truskawka
  1. Zgadzam się z agattekh, taki tort bez wątpienia jest prawdziwym arcydziełem. No i z pewnością jest pyszny. Trudno, żeby nie był pyszny skoro jest czekoladowy z dodatkiem truskawek. To jest przecież najlepsze połączenie słodkości, o jakim zdarzyło mi się kiedykolwiek słyszeć :) Uwielbiam czekoladowe ciasta z owocami, truskawkami zwłaszcza.

  2. Kochana!!!
    Uduszę za ten przepis :) Uduszę bo narobiłaś mi ogromnej ochoty na taki piękny torcik i to w dodatku z truskawkami! A ja niestety nie mam piekarnika (póki co) i nie mogę takiego wyczarować (choć nawet nie wiem czy bym potrafiła). :( No pozostanie mi chyba tylko spacer w kierunku cukierni by ukoić „wewnętrzny głód słodyczy” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


7 Flares Facebook 0 Pin It Share 7 7 Flares ×