Krem cytrynowy – lemon curd

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

lemon curd-3

Z poniższego przepisu wyjdzie wam wyśmienity cytrynowy krem, zwany w krajach anglojęzycznych lemon curd. Pomimo dużej ilości soku z cytryny nie jest zbyt kwaśny, jednak wiele osób używa go jedynie odrobinę, jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie komponuje się z kruchym ciastem lub z ciastem francuskim. Polecam na przyjęcia wiosenne i letnie, aby rozświetlić sobie deser tym słoneczno-żółtym kremem.

lemon curd-2

Składniki: (duży słoik kremu)

- 3 jajka

- 1 żółtko

- 300 g cukru pudru

- 100 g masła

- 4 cytryny

  1. Cytryny obierz ze skórki, podziel na cząstki, włóż do rondla i rozgnieć dokładnie widelcem.
  2. Do cytryn dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę masło.
  3.  Mieszaj cytryny z masłem i cukrem pudrem na niskim ogniu, aż masło się rozpuści.
  4. Przetrzyj zawartość rondla przez sitko nad miską i ponownie wlej do rondla.
  5. Roztrzep jajka, dodaj żółtko i lekko ubij trzepaczką.
  6. Wstaw rondel z przetartymi cytrynami na mały ogień i zagotuj często mieszając.
  7. Kiedy masa będzie się lekko gotować dodaj jajka i ciągle mieszaj.
  8. Gdy krem się zagotuje zdejmij rondel z ognia i poczekaj aż wystygnie, zanim wlejesz go do słoiczka.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×