RSS
 

Wielkanocne maślane ciasteczka z lukrem królewskim

02 kwi
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

easter flower butter cookies with royal icing-2

Wielkanocne kolorowe ciasteczka to idealny deser do kawy dla każdego miłośnika słodyczy. Lukier królewski nie należy do najłatwiejszych rzeczy do zrobienia i bywa trudny do użycia, ale nadaje ciastkom oryginalny wygląd. Efekt rozmazania otrzymuję przeciągając po lukrze wykałaczką. Trudno w to uwierzyć, ale zanim udało mi się zrobić te ładne ciasteczka, czekało mnie wiele niepowodzeń. Na szczęście wreszcie udało mi się uzyskać zamierzony efekt i goście mają co jeść do kawy. ;-)

easter flower butter cookies with royal icing-3

Składniki: (1 blacha ciastek)

- 100 g mąki pszennej

- 1 żółtko

- 60 g masła

- 25 g cukru pudru

- łyżka śmietany 18%

- łyżka mielonych migdałów

  1. Mąkę, żółtko, cukier, masło, śmietanę i migdały zagnieć na gładką masę.
  2. Włóż masę zawiniętą w folię na 45 minut do lodówki.
  3. Rozwałkuj ciasto i powycinaj ciasteczka.
  4. Ułóż ciastka na blasze i piecz przez 12 minut w 180°C.

 

Składniki: (lukier królewski)

- 1 białko

- 100 g cukru pudru

- dowolne barwniki

  1. Ubij na sztywno białko. (Aby odkazić jajko, sparz je wrzątkiem przed rozdzieleniem)
  2. Ubijając białka, wsyp cukier puder.
  3. Podziel lukier na części i do każdej dodaj inny barwnik spożywczy.
  4. Ozdób ciasteczka i poczekaj aż lukier wyschnie.
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasteczka, Wielkanoc

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×