RSS
 

Rolada biszkoptowa z makiem, skórką pomarańczy i kremem czekoladowym

04 kwi
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

easter poppy and orange cake roll with chocolate cream-2

Zaczęła się Wielkanoc, więc dodaję ostatni świąteczny przepis, razem z Wielkanocnymi życzeniami. Życzę wam wszystkiego dobrego, zdrowych i pogodnych świąt pełnych słodyczy i rodzinnej atmosfery. Rolada biszkoptowa powstała z uniwersalnego przepisu, jest bardzo delikatna i puszysta. Krem możecie zrobić z dowolnej czekolady, będzie tak samo pyszny. :-) Jeszcze raz życzę wam wesołych świąt!

easter poppy and orange cake roll with chocolate cream-1

Składniki: (blacha 25cm x 35 cm)

- 6 jajek

- 6 łyżek wody

- 150 g cukru pudru

- 100 g mąki

- łyżka maku

-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

  1. Ubij białka na sztywno.
  2. Dodaj do białek cukier puder, a żółtka wymieszaj z wodą.
  3. Wlej żółtka i wsyp mąkę do białek z cukrem, i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  4. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem.
  5. Piecz 20 minut w 180°C.

Składniki : (krem czekoladowy)

- 100 g czekolady karmelowej/mlecznej/białej/gorzkiej

- 100 g twarogu

- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy

  1. Rozpuszczoną czekoladę zmiksuj z twarogiem.
  2. Dodaj skórkę pomarańczy i wymieszaj.

 

Wykończenie:

- dżem

- lukier

- skórka pomarańczy

- mak

  1. Gorącą roladę zawiń w ściereczkę lnianą, zroluj tak, aby ścierka była w środku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Rozwiń roladę, posmaruj środek dżemem.
  3. Posmaruj środek kremem i zwiń roladę.
  4. Polej roladę lukrem lub posmaruj gęstym lukrem królewskim.
  5. Ozdób roladę skórką pomarańczy i makiem.
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta i ciastka z kremami, Wielkanoc

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~karmel-itka

    4 kwietnia 2015 o 20:42

    naprawdę, cudowna!

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×