RSS
 

Makaroniki – migdałowe ciasteczka z kremem

18 kwi
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

macarons - first try-7

Pierwsze makaroniki nie wyszły mi niebiańskie tak jak opisywali to internauci, zapewne dlatego że zbyt wcześnie wyjęłam je z piekarnika. Dopiero za drugim razem wyszły dobre. Niestety nie mam do nich cierpliwości, więc na jeszcze ładniejsze trochę możecie poczekać, ale postaram się upiec je w najbliższym czasie ;-). Oto dwa z moich eksperymentów. Smacznego!

macarons - first try-9

Składniki (30 skorupek od makaroników)

- 1 białko

- 30 g cukru pudru

- 40 g mąki migdałowej

- odrobina barwnika

  1. Białko ubij na bardzo sztywno.
  2. Ciągle ubijając dodaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany, którą następnie zmiksuj z odrobiną barwnika.
  3. Zmieszaj białko z mąką migdałową i dosyp szczyptę proszku do pieczenia.
  4. Wyciskaj masę używając rękawa cukierniczego na silikonową matę ułożoną na blasze do pieczenia ciasteczek, poczekaj 15 minut aż się zetną, po czym piecz makaroniki przez 20 minut w 150°C, aż lekko wyrosną i zauważysz, że delikatnie się złocą.
  5. Wyjmij makaroniki z piekarnika i dokładnie ostudź zanim zdejmiesz je z silikonowej maty.

 

Składniki (krem do makaroników)

- 50 g czekolady gorzkiej

- 2 łyżeczki śmietanki kremówki 36%

  1. Czekoladę rozpuść i zmieszaj z kremówką.
  2. Przełóż skorupki i wstaw na chwilę do lodówki.
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii ciasteczka

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~kinga.perelka

    19 kwietnia 2015 o 18:26

    Palce lizać! :-)

     
  2. olga.bali01

    19 kwietnia 2015 o 11:10

    Hej!
    Bardzo fajny przepis kiedyś razem z mamą upiekę pewnie.
    Ja Cię również zapraszam na mojego bloga :)

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×