RSS
 

Czekoladowo-karmelowe ciasto „gwiezdny pył”

18 maj
98 Flares Facebook 0 Pin It Share 98 98 Flares ×

chocolate caramel stardust cookie cake-1 - Kopia

Czekoladowe ciasto „gwiezdny pył” swoją nieco kosmiczną nazwę zawdzięcza kawałeczkom gorzkiej czekolady, które są „zawieszone” w jasnej, karmelowej masie. Jest to ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, jednak na szczęście nie jest na tyle słodkie, aby się przesłodzić. W smaku bardziej przypomina lekki puch, a efekt ten powstaje po ubiciu mascarpone, a także po dodaniu żelatyny do ciasta. „Gwiezdny pył” ozdabiam zazwyczaj startą na tarce o małych oczkach czekoladą, ale czasem również nadadzą się do tego pokruszone ciasteczka. W związku ze zbliżającym się Dniem Matki, jestem pewna, że wielu z was postanowiło sprawić swoim Mamom słodkie niespodzianki. Myślę, że ten tort jest świetnym pomysłem na prezent dla każdej kobiety, która uwielbia czekoladę.

Więcej zdjęć tutaj: 
http://kawiarniaalicji.pl/czekoladowo-karmelowe-ciasto-gwiezdny-pyl/

Składniki:

- 300 g płaskich ciastek maślanych

- 80 g masła

- 200 g czekolady karmelowej/białej

- 500 g masy kajmakowej

- 250 g serka mascarpone

- łyżeczka żelatyny

- 50 g czekolady gorzkiej

- dżem porzeczkowy

  1. Odłóż około 20 ciastek, tak aby można nimi było obłożyć formę tak jak sztabkami.
  2. Resztę ciasteczek zmiel na drobny pył i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy obłożonej wewnątrz całymi ciastkami i wstaw do lodówki.
  4. Czekoladę karmelową/białą rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Mascarpone ubij mikserem, dodaj masę kajmakową i zmiksuj razem z czekoladą.
  6. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do czekoladowej masy.
  7. Gorzką czekoladę posiekaj i dodaj do masy.
  8. Spód ciasteczkowy posmaruj dżemem porzeczkowym i wylej na niego masę czekoladowo-karmelową.
  9. Wstaw do lodówki na całą noc, aby masa stężała.
Print Friendly
 
Komentarze (46)

Napisane przez w kategorii ciasta czekoladowe

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Karolina

    17 czerwca 2015 o 12:03

    Super blog ;) Powodzenia ;) Będę zaglądać regularnie.
    PS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/

     
  2. ~Anka

    28 maja 2015 o 19:44

    Chciałabym zapytać w jaki sposób udekorować ciasto odłożonymi wcześniej ciastkami? Jak już stężeje czy przed włożeniem do lodówki? Będę bardzo wdzięczna za informacje :)

     
    • Alicja

      28 maja 2015 o 21:59

      Proszę obłożyc formę od wewnątrz ciastkami, wyłożyć dno masą ciasteczkową, wstawic to do lodówki na godzinę. Następnie wylać masę karmelową i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na okolo trzy godziny. Pozdrawiam :-)

       
      • ~Anka

        29 maja 2015 o 08:08

        Dziękuję za podpowiedź! :) :)

         
  3. ~Aga

    28 maja 2015 o 14:10

    A dla mnie żelatyna w połączeniu z czekoladą nie tężeje…

     
    • Alicja

      28 maja 2015 o 21:32

      U mnie nie ma z tym problemu, może spróbuje pani dodać ostudzoną roztopioną czekoladę?

       
  4. ~Elżbieta

    24 maja 2015 o 21:36

    Dziś zaprosiłam swoje dzieci na Dzień Matki. Przygotowałam ciasto „gwiezdny pył” . Wyszło super. Smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam Alicję.

     
  5. ~Ewa

    24 maja 2015 o 17:03

    mam pytanie . jaka wysokość wychodzi tego ciasto bo po skladnikach wydaje sie niskie dosc ?

     
    • Alicja

      24 maja 2015 o 17:08

      około 7 cm w formie o średnicy 22 cm.

       
      • ~Ewa

        24 maja 2015 o 17:42

        a no to bedzie okay :> dziekuje :)

         
  6. ~Ania

    23 maja 2015 o 20:40

    Tak mniej więcej ile czasu tężeje to ciasto?

     
    • Alicja

      24 maja 2015 o 14:24

      około 3 godzin. Pozdrawiam :-)

       
  7. ~SU

    22 maja 2015 o 07:24

    WYBORNY DESER! APETYCZNIE WYGLĄDA;) ZAPRASZAM NA ”MALINOWY CHRUŚNIAK-KRUCHE CIASTO Z MASCARPONE I MALINAMI POD BEZĄ” POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html

     
  8. ~Twój Raj

    21 maja 2015 o 21:04

    To jest normalnie jeden z moich najlepszych deserów, mniam mniam !!!!

     
  9. ~Mariola

    21 maja 2015 o 13:30

    Ok. już znalazłam odpowiedź na Twoim blogu :) Dzięki.

     
    • Alicja

      21 maja 2015 o 18:14

      Dodam dla wszystkich, że to ma być czekolada biała karmelowa, nie nadziewana. Z tego co wiem to tylko wedel taką produkuje w edycji karmeLOVE. Pozdrawiam :-)

       
  10. ~Mariola

    21 maja 2015 o 13:28

    Proszę napisz mi czy ta czekolada karmelowa ma/może byc nadziewana?

     
  11. ~mama

    20 maja 2015 o 20:03

     
  12. ~Elizja

    20 maja 2015 o 17:12

    Ciasto wygląda zachęcająco :) Mam jednak pytanie: ze względu na to, że jestem początkująca w wypiekach: w jakiej dokładnie ilości wody rozpuścić żelatynę? Dziękuję z góry za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję inspirującego bloga:)

     
    • Alicja

      20 maja 2015 o 20:16

      Dziękuję, :-) Żelatynę najlepiej rozpuścić w około 3 łyżkach gorącej wody i szybko ją zmiksować, bo momentalnie tężeje. Pozdrawiam ;-)

       
      • ~Elizja

        23 maja 2015 o 14:25

        Pani Alicjo, dziękuję za odpowiedź:) Moje ciasto właśnie zastyga w lodówce. Skosztowałam masy – pyyycha:) Zamiast spodu ciasteczkowego zrobiłam szybkie ciasto kruche i sądzę, że będzie przepysznie:) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam najserdeczniej:)

         
  13. ~ania

    20 maja 2015 o 16:08

    pychotka, wlaśnie tężeje w lodówce, a sery polecam domowym sposobem wyrabiać http://blog.winoiser.com

     
  14. ~gin

    20 maja 2015 o 15:40

    Mmm, wygląda znakomicie :)

     
  15. ~Buster

    20 maja 2015 o 14:53

    Spróbuję je zrobić dla moich domowych łasuchów :)

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

     
  16. ~henia

    20 maja 2015 o 13:39

    Pycha!
    Moja propozycja
    Ciasto śmietanowo serowe na biszkoptach
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/05/ciasto-serowo-smietankowe-na-biszkoptach.html

     
  17. Anonim

    20 maja 2015 o 13:31

    Alicjo, czy formę czymś wykładasz? Papier? Folia? Masło i bułka tarta?

     
    • Alicja

      20 maja 2015 o 15:24

      Zależy od formy, gdyż te od których łatwo wszystko odchodzi wystarczy jedynie posmarować masłem, ale zalecam też wykleić ją papierem do pieczenia albo folią. Pozdrawiam :-)

       
  18. ~tss

    20 maja 2015 o 13:02

    Ciekawy pomysł. Może zamiast spróbuję z orzechami? – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

     
    • ~tss

      20 maja 2015 o 13:07

      Zamiast ciasteczek :) Przepraszam.

       
  19. ~kasika

    20 maja 2015 o 10:53

    ciasto prezentuje się nieźle, aż ślinka cieknie :D
    Czekolady nigdy dość ! Zawsze i w każdej postaci
    np. http://www.alestrona.net/645/jak_zrobic_trufle_czekoladowe.html

     
  20. ~Pozytywny

    20 maja 2015 o 10:38

    Świetnie wygląda, fajnie nazywa się i do tego zapewne niesamowicie smakuje :) Mnie tym przepisem na ciasto przekonałaś :)

     
  21. ~Anna

    20 maja 2015 o 09:59

    wow ale smaczne (dla łasuchów polecam inna metodę jedzenia słodyczy żeby nie tyć) http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/ Sprawdzone, pozdrawiam i gratuluję bloga

     
  22. ~ania

    20 maja 2015 o 09:57

    pysznie wygląda, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów http://blog.winoiser.com

     
  23. ~bułka z chlebem

    20 maja 2015 o 09:40

    Wow, jakie bajeczne. U mnie na deser Fana banana, czyli banan zapiekany w chrupiącej tortilli z czekoladą i miodem
    http://bulkazchlebem.pl/fana-banana-jak-z-pizza-hut

     
  24. ~Anna

    20 maja 2015 o 09:20

    Jakiej firmy dalas ciastka maslane? i jaki rozmiar formy do ciasta?

     
    • Alicja

      20 maja 2015 o 10:37

      Forma ma średnicę 22 cm, a ciastka były maślane zbożowe z jabłkiem, jakieś z Biedronki. ;-) Pozdrawiam

       
      • ~Anna

        20 maja 2015 o 13:53

        dziekuje :* piękne ciasto , na pewno wypróbuje przepis :)

         
  25. ~Gość

    20 maja 2015 o 08:45

    Bardzo eleganckie. Polecam też proste ciasteczka
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasteczka-czekoladowe

     
  26. ~Maja

    20 maja 2015 o 08:09

    Wygląda obłędnie. Zapisuję do zrobienia. Dam na wierzch słone orzeszki w karmelu – powinny pasować.
    http://przekaskinaimpreze.pl

     
  27. ~Zuza

    18 maja 2015 o 22:22

    bajeczne!

     
 

98 Flares Facebook 0 Pin It Share 98 98 Flares ×