Czekoladowo-karmelowe ciasto „gwiezdny pył”

98 Flares Facebook 0 Pin It Share 98 98 Flares ×

chocolate caramel stardust cookie cake-1 - Kopia

Czekoladowe ciasto „gwiezdny pył” swoją nieco kosmiczną nazwę zawdzięcza kawałeczkom gorzkiej czekolady, które są „zawieszone” w jasnej, karmelowej masie. Jest to ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, jednak na szczęście nie jest na tyle słodkie, aby się przesłodzić. W smaku bardziej przypomina lekki puch, a efekt ten powstaje po ubiciu mascarpone, a także po dodaniu żelatyny do ciasta. „Gwiezdny pył” ozdabiam zazwyczaj startą na tarce o małych oczkach czekoladą, ale czasem również nadadzą się do tego pokruszone ciasteczka. W związku ze zbliżającym się Dniem Matki, jestem pewna, że wielu z was postanowiło sprawić swoim Mamom słodkie niespodzianki. Myślę, że ten tort jest świetnym pomysłem na prezent dla każdej kobiety, która uwielbia czekoladę.

Więcej zdjęć tutaj: 
http://kawiarniaalicji.pl/czekoladowo-karmelowe-ciasto-gwiezdny-pyl/

Składniki:

- 300 g płaskich ciastek maślanych

- 80 g masła

- 200 g czekolady karmelowej/białej

- 500 g masy kajmakowej

- 250 g serka mascarpone

- łyżeczka żelatyny

- 50 g czekolady gorzkiej

- dżem porzeczkowy

  1. Odłóż około 20 ciastek, tak aby można nimi było obłożyć formę tak jak sztabkami.
  2. Resztę ciasteczek zmiel na drobny pył i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy obłożonej wewnątrz całymi ciastkami i wstaw do lodówki.
  4. Czekoladę karmelową/białą rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Mascarpone ubij mikserem, dodaj masę kajmakową i zmiksuj razem z czekoladą.
  6. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do czekoladowej masy.
  7. Gorzką czekoladę posiekaj i dodaj do masy.
  8. Spód ciasteczkowy posmaruj dżemem porzeczkowym i wylej na niego masę czekoladowo-karmelową.
  9. Wstaw do lodówki na całą noc, aby masa stężała.
Print Friendly
46 comments on “Czekoladowo-karmelowe ciasto „gwiezdny pył”
  1. Chciałabym zapytać w jaki sposób udekorować ciasto odłożonymi wcześniej ciastkami? Jak już stężeje czy przed włożeniem do lodówki? Będę bardzo wdzięczna za informacje :)

    • Proszę obłożyc formę od wewnątrz ciastkami, wyłożyć dno masą ciasteczkową, wstawic to do lodówki na godzinę. Następnie wylać masę karmelową i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na okolo trzy godziny. Pozdrawiam :-)

  2. Dziś zaprosiłam swoje dzieci na Dzień Matki. Przygotowałam ciasto „gwiezdny pył” . Wyszło super. Smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam Alicję.

    • Dodam dla wszystkich, że to ma być czekolada biała karmelowa, nie nadziewana. Z tego co wiem to tylko wedel taką produkuje w edycji karmeLOVE. Pozdrawiam :-)

  3. Ciasto wygląda zachęcająco :) Mam jednak pytanie: ze względu na to, że jestem początkująca w wypiekach: w jakiej dokładnie ilości wody rozpuścić żelatynę? Dziękuję z góry za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję inspirującego bloga:)

    • Dziękuję, :-) Żelatynę najlepiej rozpuścić w około 3 łyżkach gorącej wody i szybko ją zmiksować, bo momentalnie tężeje. Pozdrawiam ;-)

      • Pani Alicjo, dziękuję za odpowiedź:) Moje ciasto właśnie zastyga w lodówce. Skosztowałam masy – pyyycha:) Zamiast spodu ciasteczkowego zrobiłam szybkie ciasto kruche i sądzę, że będzie przepysznie:) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam najserdeczniej:)

    • Zależy od formy, gdyż te od których łatwo wszystko odchodzi wystarczy jedynie posmarować masłem, ale zalecam też wykleić ją papierem do pieczenia albo folią. Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


98 Flares Facebook 0 Pin It Share 98 98 Flares ×