RSS
 

Szwajcarska rolada z truskawkami i bitą śmietaną

06 cze
8 Flares Facebook 0 Pin It Share 8 8 Flares ×

swiss roll cake with strawberries and delicate cream-8 - Kopia

Rolada szwajcarska to typowe letnie ciasto. Sezon truskawkowy już w pełni, a połączenie tych pysznych owoców z bitą śmietaną to idealny duet. Szwajcarska nie jest co prawda taka puszysta i gąbczasta jak biszkoptowa rolada, ale wydaje mi się nieco smaczniejsza. Niestety też trudniej ją upiec ponieważ często przypieka się przy brzegach albo wyrasta tylko z jednej strony. Uważam jednak że jest warta całego zachodu i serdecznie polecam to pyszne ciasto na lato. Możecie też polać ją rozpuszczoną szwajcarską czekoladą, bo przecież sama nazwa by na to wskazywała. ;-)

swiss roll cake with strawberries and delicate cream-6 - Kopia

Składniki (ciasto):

- 3 jajka

- 3 łyżki gorącej wody

- 100 g cukru pudru

- 100 g mąki

  1. Jajka ubij z dodatkiem gorącej wody na puszystą pianę.
  2. Dodaj cukier i mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż masę do formy o wymiarach 30×40 cm.
  4. Piecz na termoobiegu w temperaturze 180°C przez 13 minut.
  5. Gorące ciasto wyłóż na lnianą ścierkę i zwiń.
  6. Poczekaj aż ciasto wystygnie.

Składniki: (krem)

- 500 g śmietanki kremówki 36%

- 5 łyżek cukru pudru

- 300 g truskawek

- 200 g czekolady gorzkiej

  1. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Wyłóż krem na roladę i połóż na nim rozkrojone truskawki.
  3. Zwiń roladę i udekoruj czekoladą i zanurzonymi w czekoladzie truskawkami.
Print Friendly
 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciastka z kremami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Zim

    19 czerwca 2015 o 13:02

    Szybkie i smaczne! Zrobiłam wczoraj i gorąco polecam na upalne dni:)

     
  2. Karolina

    17 czerwca 2015 o 11:37

    Super blog ;) Powodzenia ;) Będę zaglądać regularnie.
    PS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/

     
  3. ~Kaśka

    15 czerwca 2015 o 15:06

    A jeśli nie mam termoobiegu – jaka temperatura?

     
    • Alicja

      15 czerwca 2015 o 22:03

      bez termoobiegu też piekłam w 180*C, jednak można do 2 minut dłużej, ale należy pilnować, aby ciasto zbyt nie zbrązowiało. Pozdrawiam :-)

       
  4. ~Anna

    12 czerwca 2015 o 13:08

    oj tak jak tu smacznie i pięknie :)
    dorzucę pyszny koktajl dla tych co na diecie, jest smaczny i orzeźwiający a przy okazji spala tłuszcz na brzuchu.
    http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/
    Łatwiej jeść takie pyszności :)
    pozdrawiam,
    śliczne zdjecia

     
 

8 Flares Facebook 0 Pin It Share 8 8 Flares ×