Szwajcarska rolada z truskawkami i bitą śmietaną

8 Flares Facebook 0 Pin It Share 8 8 Flares ×

swiss roll cake with strawberries and delicate cream-8 - Kopia

Rolada szwajcarska to typowe letnie ciasto. Sezon truskawkowy już w pełni, a połączenie tych pysznych owoców z bitą śmietaną to idealny duet. Szwajcarska nie jest co prawda taka puszysta i gąbczasta jak biszkoptowa rolada, ale wydaje mi się nieco smaczniejsza. Niestety też trudniej ją upiec ponieważ często przypieka się przy brzegach albo wyrasta tylko z jednej strony. Uważam jednak że jest warta całego zachodu i serdecznie polecam to pyszne ciasto na lato. Możecie też polać ją rozpuszczoną szwajcarską czekoladą, bo przecież sama nazwa by na to wskazywała. ;-)

swiss roll cake with strawberries and delicate cream-6 - Kopia

Składniki (ciasto):

- 3 jajka

- 3 łyżki gorącej wody

- 100 g cukru pudru

- 100 g mąki

  1. Jajka ubij z dodatkiem gorącej wody na puszystą pianę.
  2. Dodaj cukier i mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż masę do formy o wymiarach 30×40 cm.
  4. Piecz na termoobiegu w temperaturze 180°C przez 13 minut.
  5. Gorące ciasto wyłóż na lnianą ścierkę i zwiń.
  6. Poczekaj aż ciasto wystygnie.

Składniki: (krem)

- 500 g śmietanki kremówki 36%

- 5 łyżek cukru pudru

- 300 g truskawek

- 200 g czekolady gorzkiej

  1. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Wyłóż krem na roladę i połóż na nim rozkrojone truskawki.
  3. Zwiń roladę i udekoruj czekoladą i zanurzonymi w czekoladzie truskawkami.
Print Friendly
5 comments on “Szwajcarska rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    • bez termoobiegu też piekłam w 180*C, jednak można do 2 minut dłużej, ale należy pilnować, aby ciasto zbyt nie zbrązowiało. Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


8 Flares Facebook 0 Pin It Share 8 8 Flares ×