RSS
 

Podwójny czekoladowo-kremowy tort z kwiatową dekoracją

14 wrz
1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×

double cream chocolate cake with a flower decoration-3 - Kopia Ten pyszny tort nie jest idealnie symetryczny i równy, ale za to niebiańsko smakuje. Dość gruba warstwa białego marcepanu idealnie komponuje się z czekoladą wewnątrz dwukolorowego ciasta, a oryginalne marcepanowo-cukrowe drzewko nadaje temu tortowi niezwykły wygląd. Upiekłam biszkopty w dwóch kolorach i użyłam jasnej i ciemnej czekolady, aby uzyskać niezwykły kontrast między górna i dolną częścią ciasta. Myślę, że wyszło świetnie. ;-)

Więcej zdjęć tutaj:


http://kawiarniaalicji.pl/podwojny-czekoladowo-kremowy-tort-z-kwiatowa-dekoracja/

double cream chocolate cake with a flower decoration-7 - Kopia

Składniki (duży i mały biszkopt):

- 5 jaj

- 120 g cukru pudru

- 80 g mąki pszennej

- 70 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Wlej 2/3 masy do formy 22 cm.
  6. Wymieszaj kakao z pozostałą częścią masy i wlej do tortownicy 14 cm.
  7.  Piecz mniejszy biszkopt przez 20 minut, a drugi przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Składniki (krem):

- 100g białej czekolady

- 200 g gorzkiej czekolady

- 4 jajka

- 150 g cukru pudru

- 400 g masła

- dżem malinowy

- marcepan i ozdoby cukrowe

  1. Masło zmiksuj na białą, puszystą masę.
  2. Jajka ubij z cukrem pudrem nad garnkiem z gotującą wodą, aż powstanie puszysta, jasna masa.
  3. Zmiksuj masę jajeczną z masłem.
  4. Rozpuść obie czekolady w osobnych garnuszkach.
  5. Zmiksuj gorzką czekoladę z 2/3 masy, aż stanie się kremowa i wstaw do lodówki.
  6. Zmiksuj białą czekoladę z pozostałą 1/3 masy, aż stanie się kremowa i również umieść w lodówce.
  7. Przekrój duży biszkopt na trzy części i przełóż ciemnym kremem i dżemem. Obłóż marcepanem.
  8. Przekrój mały biszkopt na trzy blaty i przełóż jasnym kremem i dżemem. Obłóż marcepanem.
  9. Połóż jeden blat na drugim i dowolnie udekoruj.
Print Friendly
 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii torty

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~henia

    15 września 2015 o 20:48

    wyjątkowo pyszne połączenie smaków!
    http://www.przepismamy.pl/

     
  2. ~bułka z chlebem

    15 września 2015 o 16:39

    Cudny tort dzięki delikatnej dekoracji, wygląda obłędnie.Ja ostatnio robiłam biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i owocami
    http://bulkazchlebem.pl/omlet-biszkoptowy-z-bita-smietana-i-owocami

     
  3. ~ANDZIA

    15 września 2015 o 11:43

    Śliczny tort tak mi się skojarzył z taką dekoracją http://www.alestrona.net/1611/tort_czarny_las.html
    Żeby zrobić taka dekoracje trzeba mieć duży talent :)
    Przy robieniu kremu trzeba uważać żeby się masa nie zważyła, masło najlepiej dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki żeby się ogrzało i zmiękło.

     
  4. ~Obżarciuch

    15 września 2015 o 11:23

    tort wygląda zachwycająco :) poproszę kawałek :) zapraszam do mnie na szybkie kruche ciasto ze śliwkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/09/pokruche-ciasto-ze-sliwkami.html

     
  5. ~Anna

    15 września 2015 o 11:14

    Wygląda pysznie, chętnie spróbuję go zrobić, a ja zapraszam do siebie na swojskie domowe sery, masło, cydr i winko http://blog.winoiser.com

     
  6. ~henia

    15 września 2015 o 10:56

     
 

1 Flares Facebook 0 Pin It Share 1 1 Flares ×