RSS
 

Ciasto z kremem i truskawkami na ciasteczkowym czekoladowym spodzie

19 wrz
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

strawberry and cream cake on chocolate cookies-1 - Kopia

Łatwe, pyszne i jedne z najpiękniejszych moich ciast. Naprawdę uwielbiam robić ten deser i podawać gościom, ponieważ uważam, że truskawki na wierzchu ciasta są same w sobie niezwykle piękne. Ozdobiłam ciasto listkami melisy, ponieważ nadaje ładnego zapachu i uroczo kontrastuje z czerwienią owoców.

strawberry and cream cake on chocolate cookies-4 - Kopia

Również krem w środku jest całkiem lekki i z pewnością wszystkim zasmakuje. Ciasto z kremem i truskawkami robi się niezwykle szybko, szczególnie dlatego, że jest bez pieczenia, chociaż przyznam, że sfotografowanie go zajęło mi nieco czasu. Chętnie rozwijam moje umiejętności fotograficzne, ale niestety to zabiera wiele czasu, a ja takowego nigdy nie mam ;-).

Więcej zdjęć na: 
http://kawiarniaalicji.pl/ciasto-z-kremem-i-truskawkami-na-ciasteczkowym-czekoladowym-spodzie/

strawberry and cream cake on chocolate cookies-9 - Kopia

Składniki (forma 22 cm):

- ok. 2 opakowania  ciasteczek markiz z nadzieniem czekoladowym

- 80 g masła

- 500 g serka mascarpone

- 400 g śmietanki kremówki 36%

- 100 g białej czekolady

- 100 g cukru pudru

- świeże truskawki do dekoracji

- dżem truskawkowy

  1. Odłóż około 25 połówek ciasteczek, aby obłożyć ciasto dookoła, a resztę markizów pokrusz na drobinki.
  2. Rozpuść masło i wymieszaj z rozkruszonymi ciastkami.
  3. Wysyp ciasteczka do formy i obłóż jej wewnętrzne ścianki połówkami ciasteczek.
  4. Wyklej dno masą ciasteczkową, tak aby przykleiły się do niej całe ciastka i wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Serek mascarpone ubij.
  6. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę i połącz 1/2 masy z serkiem mascarpone.
  7. Rozpuść białą czekoladę i dodaj do serka mascarpone z kremówką.
  8. Posmaruj spód ciasta dżemem truskawkowym.
  9. Wyłóż na spód masę z mascarpone.
  10. Na masę z mascarpone wyłóż resztę kremówki z cukrem pudrem.
  11. Udekoruj ciasto truskawkami i listkami melisy lub mięty.
Print Friendly
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~magda

    15 listopada 2015 o 00:44

    Wygląda przepysznie i zrobię dziś to ciasto,ale proszę napisać ile ma być tych markiz -to znaczy nie wiem czy są różne opakowania-wagowo.Wydaje mi się że dwa opakowania to bardzo dużo.

     
    • Alicja

      15 listopada 2015 o 12:10

      Z reguły na formę o średnicy 22 cm zużywam 20 połówek markiz na boki, a na dno kruszę około 10 całych, łącznie z kremem. Pozdrawiam :-)

       
  2. ~AnkaGotuje

    22 września 2015 o 09:25

    Apetycznie wygląda. Spróbuj też ciast domowych :
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  3. ~elwirski

    22 września 2015 o 08:42

    uwielbiam hity i zawsze mam je schowane w szafce, chyba je wykorzystam inaczej niż zwykle:) bardzo apetycznie to wygląda
    http://elwirski.blogspot.com/

     
  4. ~gin

    21 września 2015 o 17:12

    Wygląda zachwycająco :)
    Goście z pewnością byli pod wrażeniem :)

     
  5. ~bułka z chlebem

    21 września 2015 o 14:44

    Przepysznie i bardzo kusząco wygląda :) U mnie spóbuj babeczek maślanych z brzoskwinią
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia

     
  6. ~Obżarciuch

    21 września 2015 o 14:06

    bardzo smaczna propozycja :) zapraszam do mnie na ciasto drożdżowe z dynią
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/09/ciasto-drozdzowe-z-dynia.html

     
  7. ~Anna

    21 września 2015 o 12:26

    pysznie wygląda i kusi…. chetnie spróbuję, a ja polecam sprobować zrobić domowy serek, masełko lub chleb http://blog.winoiser.com

     
  8. ~mkr

    21 września 2015 o 11:26

    Pycha, zapraszam na szybkie i pyszne, bezglutenowe ciasteczka amaretti

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka-amaretti.html

    pozdrawiam

     
  9. ~Anna

    21 września 2015 o 11:15

    bardzo smacznie i pięknie.
    Aż ślinka cieknie
    :)
    Lubię takie lekkie ciasta i desery.
    Sama lubię tiramisu (pytanie kto tego nie lubi :) )

    Twój przepis biorę

    Pozdrawiam,
    żeby nie tyć jedząc słodkości dorzucam bardzo ciekawy i prosty staropolski sposób
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/

     
  10. ~henia

    21 września 2015 o 11:08

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×