RSS
 

Mały torcik czekoladowy przełożony czekoladowym kremem i figami

03 paź
3 Flares Facebook 0 Pin It Share 3 3 Flares ×

Mini chocolate cake layered with chocolate buttercream and figs-3

Pyszne figowe ciasto dla amatorów czekolady. Lekko wytrawne dzięki gorzkiej czekoladzie i osłodzone figami, ciasto nadaje się idealnie do kawy czy herbaty. Postanowiłam upiec mniejsze, ale oczywiście jeżeli chcecie, to zwiększcie dwukrotnie składniki i upieczcie je w dużej tortownicy. Takim deserem chętnie witamy chłodny październik i nadchodzące ulewy. W końcu, czy jest coś lepszego od kawy i czekolady?

Mini chocolate cake layered with chocolate buttercream and figs-5

Składniki (biszkopt czekoladowy):

– 2 jaja

– 50 g cukru pudru

– 30 g mąki pszennej

–25 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżka kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Wlej do formy o średnicy 14 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6.  Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Składniki (krem):

– 50g gorzkiej czekolady

– 1 jajko

– 30 g cukru pudru

– 100 g masła

– dżem figowy

- świeże figi do dekoracji

  1. Masło zmiksuj na białą, puszystą masę.
  2. Jajko ubij z cukrem pudrem nad garnkiem z gotującą wodą, aż powstanie puszysta, jasna masa.
  3. Zmiksuj masę jajeczną z masłem.
  4. Rozpuść czekoladę i zmiksuj z masą.
  5. Przekrój biszkopt na pół, nasącz lekko wodą i przełóż kremem oraz dżemem.
  6. Udekoruj biszkopt dookoła kremem czekoladowym i figami pokrojonymi na plasterki.
Print Friendly
 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii ciasta czekoladowe

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Milka

    13 października 2015 o 13:30

    Aż ślinka cieknie, widać, że jest bardzo bardzo czekoladowe. Przepysznota!
    przestrzenkobiety.pl

     
  2. ~Karotka

    13 października 2015 o 09:48

    O mateńko… chyba dobrze, że kupiłam wczoraj książkę Natalii Gackiej, bo jak jeszcze kilka razy zajrzę na tego bloga, to będę na zmianę: piec, jeść, ćwiczyć.
    Chyba, że ten – w cycki pójdzie ;)

     
  3. ~Karl

    12 października 2015 o 19:33

    Z figami jeszcze nie próbowałam chyba na to czas :) Pozdrawiam :)

     
  4. ~Maja

    12 października 2015 o 08:31

    Pięknie wygląda i pewnie super smakuje :)
    http://przekaskinaimpreze.pl

     
  5. ~gin

    7 października 2015 o 15:26

    Nie ma nic lepszego, pycha! :)

     
 

3 Flares Facebook 0 Pin It Share 3 3 Flares ×