RSS
 

Ciasto budyniowo-czekoladowe z marcepanem

12 paź
2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×

custard cocoa-cake with marzipan-2

Bardzo pozytywne ciasto budyniowe z marcepanem na jesień. Myślę, że ta jaskrawa kolorystyka z pewnością rozchmurzy niejeden październikowy dzień. Prognozy donoszą, że temperatura może ulec gwałtownemu spadkowi, więc chyba powinnam wziąć się za zimowe, rozgrzewające desery, prawda? Już wkrótce wypróbuję formy do czekoladowych sufletów, które niedawno dostałam. Trzymajcie kciuki, aby mi się udały. Jeśli wyjdą, z pewnością podzielę się z wami przepisem. Może do tej pory licznik na blogu stuknie milion wejść?

Więcej zdjęć tutaj: 
http://kawiarniaalicji.pl/ciasto-budyniowo-czekoladowe-z-marcepanem/

custard cocoa-cake with marzipan-5

Składniki (biszkopt):

- 100 g czekolady mlecznej

- 2 jaja

- 100g cukru pudru

- 100g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku

- 3 łyżki kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną czekoladą, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Wlej do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6.  Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Składniki (masa budyniowa):

- 400 ml mleka

- 3 łyżki mąki

- 180 g masła

- 4 żółtka

- 120 g cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- 150 g mieszanki kandyzowanych owoców

- marcepan do dekoracji

  1. Zagotuj mleko z mąką, cały czas mieszając.
  2. Żółtka ubij z połową cukru i dodaj do mleka.
  3. Masło zmiksuj z kolejną połową cukru na puszystą masę i dodaj do masy mlecznej, ciągle trzymając garnek na małym ogniu.
  4. Mieszaj masę przez cały czas aż zgęstnieje.
  5. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i zmiksuj.
  6. Dodaj owoce i wymieszaj.
  7. Zalej biszkopt w formie masą budyniową i wstaw do lodówki na godzinę lub dwie, aby zastygła.
  8. Rozwałkuj marcepan i wykrój z niego ozdoby. Udekoruj ciasto.
Print Friendly
 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii ciasta z owocami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mkr

    13 października 2015 o 13:47

    Wspaniałe ciasto, zapraszam na pyszne ciasto cappuccino
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html

    Pozdrawiam

     
  2. ~Milka

    13 października 2015 o 13:28

    Ciasto wygląda bardzo smakowicie, jeśli chodzi o kolory to dla mnie za kolorowe jak na tą porę roku :) , ale i tak wygląda mega apetycznie!
    Pozdrawiam
    przestrzenkobiety.blog@gmail.com

     
  3. ~Buster

    13 października 2015 o 12:59

    Wygląda po prostu obłędnie!

     
  4. ~AnkaGotuje

    13 października 2015 o 11:27

    Świetnie skomponowane ciasto. Apetycznie wygląda gratuluję pomysłu.

     
  5. ~SU

    13 października 2015 o 10:15

    wow! jakie śliczne ciacho;smakowicie wygląda;) ja zapraszam na ”tartę ze śliwkami i wyjątkowym budyniem” pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html

     
  6. ~elwirski

    13 października 2015 o 09:19

    ta kolorystyka spodobałaby się zwłaszcza mojej córce)
    trzymam kciuki za milionowe wejście)
    http://elwirski.blogspot.com/

     
  7. ~Obżarciuch

    13 października 2015 o 09:12

    bardzo smaczne ciasto :) porywamy kawałek :) zapraszamy do nas na jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/10/ciasto-dyniowo-marchewkowe.html

     
  8. ~Anna

    13 października 2015 o 09:11

    wow ale ciasto !!!
    i super zdjęcia

    Biorę
    :)

    Ja robię niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
    (gotowa w 15 minut)
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
    - dzieci to lubią :)

    Można też łatwo zrobić w wersji bezglutenowej

    Pozdrawiam

     
 

2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×