RSS
 

Wytrawne suflety czekoladowe z płynnym środkiem

18 paź
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

hot bitter chocolate souffles with a creamy filling-5

Suflety to rozgrzewający, czekoladowy deser na jesienne dni. Smakują niebiańsko i nie są wcale takie trudne do wykonania. Aby je upiec zainspirowałam się przepisem Gordona Ramsay’a – szkockiego kucharza i prowadzącego popularny program Hell’s Kitchen, znalezionym na stronie BBC Good Food. Deser wyszedł naprawdę chrupiący z wierzchu i płynny w środku, a nie nazbyt jajeczny czy spieczony. Najlepiej podawać je z kremówką wlaną do środka jeszcze gorącego sufletu, ponieważ nadaje temu wytrawnemu czekoladowemu deserowi słodszego smaku.

hot bitter chocolate souffles with a creamy filling-2

Składniki (4 suflety w foremkach o pojemności 200 ml)

- 10 g masła

- 100 g czekolady gorzkiej

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki cukru pudru

- 1 żółtko

- 1 całe jajko

- 4 łyżki mleka

- 1 łyżka śmietanki kremówki 30%

- 1 łyżka kakao

- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%

- 1 łyżka kakao

- 6 białek

- 90 g cukru pudru

  1. Rozpuść masło i posmaruj każdą foremkę. Wstaw foremki na 5 minut do lodówki.
  2. Wyjmij foremki i ponownie posmaruj masłem, po czym obsyp wewnątrz dookoła około 10g startej czekolady.
  3. 4 łyżki mleka i 1 łyżkę kremówki podgrzej na średnim ogniu aż się zagotują.
  4. Zdejmij rondel z ognia i dodaj 30g gorzkiej czekolady.
  5. Mieszaj w rondlu aż czekolada się rozpuści, po czym zmiksuj na gładką masę.
  6. Żółtko i całe jajko ubij mikserem na puszysta masę, po czym dodawaj partiami mąkę pszenną połączoną z łyżką kakao, z mąką ziemniaczana i z 2 łyżeczkami cukru pudru.
  7. Masę jajeczną połącz z mleczno-śmietankowo- czekoladową masą i ubij mikserem, aż będzie puszysta.
  8. Podgrzewaj na małym ogniu 4 łyżki śmietanki kremówki i kiedy będzie bliska gotowania zdejmij z ognia i dodaj 50 g czekolady.
  9. Mieszaj dokładnie aż czekolada się rozpuści i zmiksuj, dodając łyżkę kakao.
  10. Zmiksuj czekoladę z kremówką z jajeczno czekoladową masą i odstaw aby lekko ostygły.
  11. Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj partiami cukier puder ciągle miksując, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
  12. Dodaj 2 łyżki piany z białek do masy czekoladowej i zmiksuj aż do powstania nieco rzadszej, czekoladowej masy o jednolitej konsystencji.
  13. Dodawaj białko partiami i delikatnie mieszaj z czekoladową masą, tak aby ciasto nie opadło.
  14. Przełóż masę białkowo-czekoladową do wysmarowanych masłem i obsypanych od środka czekoladą foremek do sufletów i posyp wierzch każdego sufletu pozostałymi 10 g startej czekolady.
  15. Piecz suflety w 180°C przez 18 minut.
  16. Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem lub z odrobiną kremówki nalanej do środka ciastka.
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta czekoladowe

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Anna z OdchudzanieJestProste pl :)

    20 października 2015 o 00:47

    jeżeli zrobienie tego sufletu jest proste to ja jestem primabalerina :)

    Z tego co pamiętam, moja Babcia a świetna kucharka uważała, że suflet to trudny deser.
    Cóż czasy pewnie się zmieniły.

    Świetnie wyglądają te Twoje suflety.
    Ale chyba nie podejmę się zrobić,
    chociaż chętnie wprosiłabym się na jeden
    :)

    Pozdrawiam
    i dorzucam sposób (staropolski) jak jeść takie słodkosci i nie tyć
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/

     
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×