RSS
 

Jesienne ciasto w kształcie dyni z czekoladą, lukrem i kolorową posypką

21 paź
2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×

Autumn chocolate pumpkin with white icing and fairy dust-3

Na jesienne dni najlepsza dynia. Taka pyszna, czekoladowa. Moim pomysłem na tegoroczne Halloween jest ta dynia zrobiona z dwóch biszkoptów pieczonych w formach do bab wielkanocnych. Można by również pokryć ją pomarańczowym lukrem, ale wersja z białym i cukrowymi ozdobami jest bardzo kolorowa i oryginalna. Tort przełożony jest zielonym kremem, który przypomina o Halloweenowym klimacie. Już wkrótce na blogu zawita więcej upiornych przepisów. Bądźcie więc cierpliwi.

Autumn chocolate pumpkin with white icing and fairy dust-6

Składniki: (2 ciasta w 2 formach do babki śr. 22cm)

- 8 jaj

- 200 g cukru pudru

- 160 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Podziel ciasto na pół i wlej każdą połowę do dwóch osobnych foremek nasmarowanych masłem.
  6. Aby utworzyć „ogonek” dyni możesz nalać trochę ciasta do kubka (takiego, który wytrzyma temperaturę 180°C!) i piec około 30 minut.
  7. Piecz ciasta przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Składniki (zielony krem):

- 100 g masła

- 50 g białej czekolady

- 200 g cukru pudru

- zielony barwnik

  1. Ubij masło na białą, puszystą masę.
  2. Dodawaj cukier puder i miksuj.
  3. Roztop i wystudź czekoladę, po czym zmiksuj z kremem.
  4. Dodaj zielony barwnik w płynie, paście, żelu lub w proszku i dokładnie połącz.
  5. Wstaw krem do lodówki, aby zgęstniał.

 

Składniki (krem czekoladowy):

- 200 g masła

- 100 g czekolady mlecznej

- 1 jajko

- 100 g cukru pudru

  1. Zmiksuj masło na puszysta masę z cukrem pudrem.
  2. Dodaj do masła jajko i dokładnie miksuj.
  3. Czekoladę rozpuść i wystudź, po czym dodaj do kremu i miksuj.
  4. Wstaw krem do lodówki, aby zgęstniał.

 

Wykończenie tortu:

- zielony marcepan

- lukier wodny*

-kolorowa posypka

- dżem

  1. Przetnij każdy biszkopt na dwie części i każdą nasącz wodą lub wodą z cukrem pudrem.
  2. Ułóż każde ciasto tak, aby szeroką podstawą stykały się w połowie.
  3. Przełóż każdy biszkopt dżemem (obojętnie jakim) i zielonym kremem.
  4. Używając ostrego noża dotnij „dynię”, nadając jej odpowiadający tobie kształt.
  5. Posmaruj ciasto dookoła czekoladowym kremem i wstaw do lodówki, aby zastygł.
  6. Upieczony „ogonek” dyni obłóż marcepanem.
  7. *Oblej dynię u góry lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody, tak aby był bardzo gęsto, ale lekko lejący, albo takim gotowym, dostępnym w każdym większym supermarkecie.
  8. Ozdób dynię kolorową posypką, a dziurę po formie od baby zakryj „ogonkiem”.
Print Friendly
 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii ciasta czekoladowe, Halloween

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Pozytywny

    23 października 2015 o 14:54

    Z takim ciastem jeszcze się nie spotkałem. Wygląda rewelacyjnie. Z całą pewnością wypróbuję ten przepis. :) Pozdrawiam!

     
  2. ~bułka z chlebem

    22 października 2015 o 20:04

    Super pomysł na bardzo smaczne ciasto. Do siebie zapraszam na wafle przekadane masą krówkową
    http://bulkazchlebem.pl/wafle-przekladane-masa-krowkowa

     
  3. ~Henia

    22 października 2015 o 13:10

     
  4. ~Ania

    22 października 2015 o 13:01

    Pięknie wygląda, ja zapraszam do siebie na swojskie domowe wyroby, łatwe dla każdego http://blog.winoiser.com

     
  5. ~adi

    22 października 2015 o 12:36

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

     
  6. ~mkr

    22 października 2015 o 10:58

    Fantastyczne ciacho, zapraszam na dyniowe ciasto z orzechami

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/dyniowe-ciasto-z-orzechami.html

    pozdrawiam serdecznie

     
  7. ~elwirski

    22 października 2015 o 10:26

    bardzo ciekawy pomysł :)
    http://elwirski.blogspot.com/

     
  8. ~Obżarciuch

    22 października 2015 o 10:22

    ale pysznie wygląda to ciacho :) zapraszam do mnie na ciasta z dynią
    http://oobzarciuch.blogspot.com/?q=dynia

     
  9. ~Anka

    22 października 2015 o 10:15

    ale mniam
    Ciasto jak dynia wygląda obłednie.
    Musi zaskakująco ciekawie prezentować się na stole.

    Podoba mi się Twój przepis
    tylko jak tu się odchudzać
    :)

    dla tych co na chcą mieć ładną figurę i jeść takie słodkości polecam sprawdzony sposób na płaski brzuch … w 8 minut
    taki mały sekret amerykańskich aktorek rodem z Hollywood

    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

    Gratuluję bloga

     
 

2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×