Jesienne ciasto w kształcie dyni z czekoladą, lukrem i kolorową posypką

2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×

Autumn chocolate pumpkin with white icing and fairy dust-3

Na jesienne dni najlepsza dynia. Taka pyszna, czekoladowa. Moim pomysłem na tegoroczne Halloween jest ta dynia zrobiona z dwóch biszkoptów pieczonych w formach do bab wielkanocnych. Można by również pokryć ją pomarańczowym lukrem, ale wersja z białym i cukrowymi ozdobami jest bardzo kolorowa i oryginalna. Tort przełożony jest zielonym kremem, który przypomina o Halloweenowym klimacie. Już wkrótce na blogu zawita więcej upiornych przepisów. Bądźcie więc cierpliwi.

Autumn chocolate pumpkin with white icing and fairy dust-6

Składniki: (2 ciasta w 2 formach do babki śr. 22cm)

- 8 jaj

- 200 g cukru pudru

- 160 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki kakao

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Podziel ciasto na pół i wlej każdą połowę do dwóch osobnych foremek nasmarowanych masłem.
  6. Aby utworzyć „ogonek” dyni możesz nalać trochę ciasta do kubka (takiego, który wytrzyma temperaturę 180°C!) i piec około 30 minut.
  7. Piecz ciasta przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Składniki (zielony krem):

- 100 g masła

- 50 g białej czekolady

- 200 g cukru pudru

- zielony barwnik

  1. Ubij masło na białą, puszystą masę.
  2. Dodawaj cukier puder i miksuj.
  3. Roztop i wystudź czekoladę, po czym zmiksuj z kremem.
  4. Dodaj zielony barwnik w płynie, paście, żelu lub w proszku i dokładnie połącz.
  5. Wstaw krem do lodówki, aby zgęstniał.

 

Składniki (krem czekoladowy):

- 200 g masła

- 100 g czekolady mlecznej

- 1 jajko

- 100 g cukru pudru

  1. Zmiksuj masło na puszysta masę z cukrem pudrem.
  2. Dodaj do masła jajko i dokładnie miksuj.
  3. Czekoladę rozpuść i wystudź, po czym dodaj do kremu i miksuj.
  4. Wstaw krem do lodówki, aby zgęstniał.

 

Wykończenie tortu:

- zielony marcepan

- lukier wodny*

-kolorowa posypka

- dżem

  1. Przetnij każdy biszkopt na dwie części i każdą nasącz wodą lub wodą z cukrem pudrem.
  2. Ułóż każde ciasto tak, aby szeroką podstawą stykały się w połowie.
  3. Przełóż każdy biszkopt dżemem (obojętnie jakim) i zielonym kremem.
  4. Używając ostrego noża dotnij „dynię”, nadając jej odpowiadający tobie kształt.
  5. Posmaruj ciasto dookoła czekoladowym kremem i wstaw do lodówki, aby zastygł.
  6. Upieczony „ogonek” dyni obłóż marcepanem.
  7. *Oblej dynię u góry lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody, tak aby był bardzo gęsto, ale lekko lejący, albo takim gotowym, dostępnym w każdym większym supermarkecie.
  8. Ozdób dynię kolorową posypką, a dziurę po formie od baby zakryj „ogonkiem”.
Print Friendly
,
9 comments on “Jesienne ciasto w kształcie dyni z czekoladą, lukrem i kolorową posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 2 Flares ×