RSS
 

Bezy z kremem jabłkowym i złotym karmelem

29 lis
0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

meringues with apple cream and caramel-2

Bezy z dzisiejszego przepisu zrobiłam bardzo dawno, ale nigdy nie miałam okazji,a by je dodać. Nadal mam kilka skrzynek jesiennych jabłek, więc pomimo nadchodzącej zimy, pewnie zrobię jeszcze kilka deserów, zawierających te owoce. Tymczasem, zaprezentowane poniżej połączenie karmelu, bez i jabłek to jedna z lepszych propozycji na ten weekend, bo pomimo iż bezy zawsze są nieco pracochłonne, to na pewno warte zachodu. Myślę również, że ponieważ nadchodzą Święta, warto zrobić dziś ciasto na dojrzewające pierniki, tak, aby mogło sobie poleżeć ze dwa, trzy tygodnie i dojrzeć. Ja już je przygotowałam, polecam też wam:  http://kawiarniaalicji.blog.pl/2013/12/11/pierniki-swiateczna-z-dojrzewajacego-ciasta/

meringues with apple cream and caramel-3

Składniki (beza):

- 6 białek

- 360 g cukru pudru

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

  1. Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę.
  2. Ciągle ubijając dodawaj cukier puder i miksuj aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany.
  3. Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ubij.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyłóż na 18 niewielkich kół wyrysowanych na blasze (lub dwóch) wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby 9 bez było płaskich, a 9 nieco wypukłych.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 40 minut.
  6. Dobrze wypieczone bezy (ale nie przypalone! Podczas pieczenia sprawdzaj co jakiś czas czy się nie przepiekają) odstaw do wystygnięcia na kratce.

Składniki (krem i karmel):

- 200 g mleka skondensowanego słodzonego

- 50 g miodu

- odrobina prawdziwej, sproszkowanej wanilii

- 200 g śmietanki kremówki

- 80 g cukru pudru

- 4 jabłka

- szczypta cynamonu

  1. Mleko skondensowane podgrzewaj na małym ogniu, razem z miodem, w rondlu o grubym dnie.
  2. Mieszając cały czas, poczekaj ok 10 minut aż karmel przyjmie jasnozłotą barwę.
  3. Zdejmij sos karmelowy z ognia, dodaj odrobinę wanilii i odstaw na bok, aby nieco przestygł.
  4. Ubij kremówkę, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  5. Jabłka pokrój w kostkę i dodaj do kremówki.
  6. Wyłóż krem na każdy z 9 płaskich spodów, po czym przykryj pozostałymi bezami.
  7. Polej każdą bezę sosem karmelowym, przygotowanym wcześniej.
  8. * Jeśli sos nieco zastygł, podgrzej go w mikrofali, aby stał się płynny.
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii bezy i ciasta bezowe

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×