Migdałowo-kokosowa zimowa gwiazdka raffaello

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

almond and coconut winter raffaello star-1

Już koniec roku, a zima u mnie jeszcze nie nadeszła. Trzeba by ją wywołać takim zimowym ciastem – gwiazdką upieczoną w świątecznej formie. Jako iż jest to ciasto typu raffaello, warto ozdobić je tymi cukierkami. Teraz postaje mi tylko życzyć Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, oby był jak najlepszy!

almond and coconut winter raffaello star-5

Składniki (ciasto):

- 200 g mielonych migdałów

- 5 jaj

- 120 g cukru

- 4 łyżki wiórków kokosowych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
  2. Ubijając białka dodawaj do nich cukier.
  3. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj.
  4. Zmiksuj masę jajeczną z wiórkami kokosowymi, proszkiem, orzechami i kakao.
  5. Wylej ciasto do formy (w moim przypadku w kształcie gwiazdy) i piecz przez 40 minut w 180°C.
  6. Wystudź i przekrój na dwa blaty.

 

Składniki (krem):

- 200 g białej czekolady

- 200 g masła

- 4 łyżki kremu z białej czekolady

- 150 g pokruszonych kokosowych batoników w białej czekoladzie

  1. Masło ubij na puszystą masę, dodaj krem i ubijaj do połączenia składników.
  2. Dodaj batoniki i roztopioną czekoladę,  po czym zmiksuj.
  3. Połową masy przełóż blaty orzechowe,  a połową pokryj powierzchnię tortu.
  4. Ozdób tort w dowolnie wybrany, świąteczny sposób.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×