Tort z lukrową falą przełożony masą kajmakową

0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

wave icing cake layered with dulce de leche-3

Propozycja na moment, kiedy nie macie wielu składników pod ręką, ale chwilę czasu. Bardzo prosty biszkopt przełożony masą kajmakową jest świetny, a prosta dekoracja ozdobi ciasto w moment. Wystarczy odrobina barwnika i pomysłowości, i gotowe! Jeszcze raz składam najlepsze życzenia w Nowym Roku.

Więcej zdjęć tutaj: 
http://kawiarniaalicji.pl/tort-z-lukrowa-fala-przelozony-masa-kajmakowa/

wave icing cake layered with dulce de leche-4

Składniki:(biszkopt w formie 22 cm)

- 4 jaja

- 100 g cukru pudru

- 80 g mąki pszennej

- 60 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  4. Dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6.  Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Składniki (chropowaty lukier królewski):

- 200 g cukru

- 1 białko jaja

- niebieski barwnik

- masa kajmakowa

  1. Ubij białko na sztywno i zmiksuj z cukrem
  2. Tort przekrój na 4 blaty i przełóż je masą kajmakową.
  3. Posmaruj wierzch i boki tortu lukrem królewskim z dodatkiem barwnika.
  4. Możesz też rozpuścić barwnik w wodzie i po zastygnięciu lukru pomalować ciasto używając pędzelka.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 0 Flares ×